LOGOR SMRTI

'BIO SAM KUHAR, NISAM NI VIDIO PLINSKE KOMORE' Uhićen jedan od najtraženijih čuvara iz Auschwitza

Auschwitz je bio najveći logor u kojemu je ubijeno više od 1,1 milijuna ljudi
 AFP

BERLIN - Navodni bivši čuvar koncentracijskog logora Auschwitz uhićen je na jugu Njemačke, objavilo je državno odvjetništvo u Stuttgartu.

Hans Lipschis (93) pritvoren je nakon što je sudac zaključio da postoje uvjerljivi dokazi kako je sudjelovao u ubojstvima.

- Kriminalistička policija Baden-Wurtemberga na temelju naloga državnog odvjetništva Stuttgarta privela je bivšeg djelatnika koncentracijskog logora Auschwitza koji je bio čuvar od jeseni 1941. do zatvaranja logora 1945. i osumnjičen je za sudjelovanje u masovnim ubojstvima i suđenje nevinim žrtvama, piše u priopćenju državnog odvjetništva.

Lipschis je priznao da je služio u koncentracijskom logoru u okupiranoj Poljskoj no kazao je da je tamo bio samo kuhar, te da nikad nije vidio plinske komore, kao ni krematorij.

Memorijalni centar za žrtve holokausta Simon Wiesenthal Center imenovao ga je prošlog mjeseca jednim od četvorice najtraženijih nacista.

- Ovo je dobra vijest i nadamo se da će ovo biti tek prvo u nizu uhićenja čuvara iz logora smrti - kazao je Efraim Zuroff iz Simon Wiesenthal centra i dodao kako je istraga pokazala da postoji još 50-ak živih bivših čuvara.

Auschwitz je bio najveći logor u kojemu je ubijeno više od 1,1 milijuna ljudi, najviše Židova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:16