MOĆNIK KOJI JE DRMAO KIJEVOM

‘Bio sam na sastanku na kojem se moglo izbjeći invaziju. Juščenko je poludio na Janukoviča...‘

Iz pozadine je drmao Ukrajinom, surađivao je s ‘kumom‘ ruske mafije koji je imao hrvatsku putovnicu, a sada progovara o zakulisnim igrama moći

Dmitrij Firtaš

 Danil Shamkin/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Dmitrij Firtaš (57), ukrajinski multimilijarder, industrijalac koji se obogatio trgujući plinom s Rusijom, čovjek kojega kritičari zovu "žilom kucavicom i otrovom neovisne Ukrajine", a vlastiti odvjetnik na sudu ga je svojedobno opisao kao "moćnika koji može utjecati na rezultate političkih izbora", već osam godina živi u egzilu u Beču, a upravo je u austrijskoj prijestolnici o trenutačnoj situaciji u svojoj domovini dao intervju za Financial Times.

Za mnoge Ukrajince Firtaš je prije svega čovjek koji je 2010. financirao povratak Viktora Janukoviča na predsjedničku dužnost. Upravo je taj korumpirani saveznik Vladimira Putina potaknuo revoluciju na Majdanu (kad je većina Ukrajinaca htjela započeti postupak pristupanja Europskoj uniji, ali Janukovič je njihove želje ignorirao te potpisao međudržavni i ekonomski sporazum s Ruskom Federacijom), nakon koje je uslijedila razorna odmazda Rusije u vidu aneksije Krima i poticanja ustanka u Donbasu.

Osam godina poslije, je li Dmitrij Firtaš vidio da se u Ukrajini sprema rat?

- Sve do posljednjeg trenutka bio sam siguran da se to neće dogoditi. Večer prije početka napada, u 23 sata, rekao sam svojim kolegama: ‘Putin neće izvršiti invaziju, jer ako to učini, to će za njega biti početak kraja. To će biti kraj njegova režima‘. Ali, da biste razumjeli Putina, morate razumjeti povijest Rusije. Što je Rusija? Rusija je sinonim za 1000 godina rata. Netko je napao Rusiju ili je Rusija napala nekoga - kaže.

Firtaš, inače, potječe iz skromne sredine u zapadnoj Ukrajini. Kao mladić, nakon što je otpušten iz vojske, započeo je poduzetničku karijeru. Prvo je u Moskvi trgovao prehrambenim proizvodima, a onda je pokrenuo posao prodaje mlijeka u prahu i sličnih proizvoda bivšim sovjetskim državama u središnjoj Aziji. Vrlo brzo Firtaš je počeo prihvaćati jeftini turkmenistanski prirodni plin kao sredstvo plaćanja. Arbitraža je, kaže, bila fenomenalna. Plin je dovodio preko Rusije i prodavao ga u Ukrajini. A s Putinovim usponom, njegova uloga ključnoga posrednika u tranzitu energije u Ukrajinu stavila ga je u središte pozornosti. I tako je započelo Firtaševo dugogodišnje petljanje s kremaljskim igrama moći.

Uz njegovo ime veže se i organizirani kriminal, no ovaj multimilijarder tvrdi kako je ta priča zapravo maslo njegovih političkih neprijatelja u Ukrajini. Već godinama se, naime, šuška kako je Firtaš u trgovinu plinom ušao uz pomoć Semjona Mogiljeviča, kuma ruske mafije, poznatog i po svojedobnom posjedovanju hrvatske diplomatske putovnice.

- Organizirani kriminal tad je bio endemska pojava u cijeloj Ukrajini, čak je ušao i u ukrajinsku vladu. Da, bio sam svjestan Mogiljeviča - svi u ukrajinskom poslovnom svijetu bili su ga svjesni - ali on nikad nije bio moj poslovni partner - brani se Firtaš.

Prisjeća se kako je 2006. bio predsjednik Federacije poslodavaca Ukrajine - moćne poslovne komore u zemlji - a novoizabrani predsjednik Ukrajine postao je proeuropski političar Viktor Juščenko. Premijer mu je bio Janukovič.

- Juščenko je pozvao mene, Janukoviča i skupinu ministara na sastanak. Želio je da Ukrajina uđe u NATO i trebala mu je naša potpora. Janukovič se protivio toj ideji, a Juščenko je izgubio živce. Okrenuo se prema nama i rekao: ‘Zapamtite ovaj trenutak, jer dok još imamo vremena, a Rusija je sve jača, mi to možemo. Ali ako se uskoro ne pridružimo NATO-u, Rusija će izvršiti invaziju‘. Zatim je pogledao Janukoviča i upozorio ga: ‘Ovo će ti se obiti o glavu‘. Janukovič je izletio van... A ja, jesam li ja bio dio zakulisnih igara tih godina u Kijevu? Pa ja sam biznismen, a ne političar - govori Firtaš za Financial Times.

Uz kolegu oligarha Rinata Ahmetova, postao je glavni zagovornik proruskog Janukoviča, što je dovelo do njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2010. godine. Firtaš kaže kako nije podržao Janukoviča zbog Rusije i geopolitike, nego zbog Julije Timošenko.

Većina zapadnih promatrača Timošenko vidi kao proeuropsku reformatoricu, heroinu Narančaste revolucije, koja se hrabro borila protiv klizanja Ukrajine unatrag prema Moskvi. Bila je Juščenkova premijerka, zamijenivši neposlušnoga Janukoviča, a onda se 2010. kandidirala za predsjednicu. No, Firtaš misli drugačije. Godinama je "ratovao" s Timošenko, koja je i sama bila bivši energetski magnat - čak su je zvali "plinskom princezom".

- Da je Timošenko 2010. postala predsjednica, oduzela bi mi sve poslove. Moja podrška Janukoviču možda je bila cinična, ali sigurno do nje nije došlo zato što mi je Putin to naredio - kaže Firtaš.

Na pitanje osjeća li da je njegovo politikantstvo završilo kompromitiranjem suvereniteta Ukrajine, odgovara:

- Kao poslovni čovjek, ja zarađujem novac, to je ono što radim... Ali da, kao Ukrajinac i ljudsko biće - da, vjerojatno je bilo pogrešaka i trebao bih ih priznati. Razumio sam što neki ukrajinski političari rade i razumijem da to nije bilo u redu, ali svejedno sam ih podržavao... Moj savez s Janukovičem urušio se odmah pri sklapanju, čak i prije Majdana. Naježim se kad ljudi sumnjaju u moj patriotizam. Do izbijanja rata za mene je radilo 110.000 Ukrajinaca. I za razliku od mnogih mojih bogatih kolega, ja sam skoro sav svoj novac koji sam zaradio uložio natrag u Ukrajinu i stvorio nova radna mjesta - govori Firtaš.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sad se želi riješiti oligarha u zemlji, tj. ljudima poput njega namjerava ograničiti utjecaj u javnome životu zemlje. A Firtaš je i dalje u egzilu, zahvaljujući američkom nalogu za izručenje zbog navodnoga podmićivanja oko indijskoga rudnika titana. Ovaj multimilijarder kratko je boravio i bečkom zatvoru, no nakon što je uplatio jamčevinu od 125 milijuna eura, pušten je na slobodu. Njegovi odvjetnici već osam godina bore se s američkim vlastima kako bi dokazali kako je slučaj protiv njega isključivo političke prirode.

Upitan misli li da bi SAD i Europa trebale Kijevu slati više oružja, Firtaš bez oklijevanja kaže "da".

- Amerikanci, Britanci i svi ukrajinski saveznici moraju shvatiti jednu stvar - ne možete biti napola trudni... Priča ‘ne možemo vam dati ovo, ali možemo vam dati ono‘ potpuna je besmislica. Ako Zapad sad ne obrani Ukrajinu, što će spriječiti Putina da ode dalje? Jer on će ići dalje. A kad napadne baltičke države, što će Europa? Putin će ići koliko god osjeća da može, osim ako ga drugi ne zaustave - govori Firtaš.

On je, kaže, trenutačno svu svoju pozornost usmjerio na pokušaj izvlačenja žita iz Ukrajine. Njegovi silosi drže tri milijuna tona. U svibnju je uspio izvesti samo 50.000 tona.

- Globalna kriza s hranom postat će puno, puno gora. Cijena žitarica mogla bi se vrlo brzo udvostručiti. Putin će učiniti sve što može da globalno manipulira situacijom, uključujući i glad, bilo što - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:43