DRUGI KRUG IZBORA

Birački su rekli svoje: U milijunskim talijanskim velegradovima vraća se prevlast lijevog centra

U Rimu je pobijedio kandidat Demokratske stranke Roberto Gualtieri sa šezdesetak posto glasova
Roberto Gualtieri 
 Tiziana FABI/AFP

Drugi krug talijanskih djelomičnih općinskih izbora, završen u ponedjeljak u 15 sati, potvrdio je da se u milijunskim talijanskim velegradovima vraća prevlast lijevog centra.

U Rimu je u drugom krugu pobijedio kandidat Demokratske stranke Roberto Gualtieri sa šezdesetak posto glasova, obilato nadoknadivši zaostatak koji je u prvom krugu, dva tjedna ranije, imao za zajedničkim kandidatom desnog centra, odvjetnikom Enricom Michettijem, iza kojega je snažno stajala Giorgia Meloni, čelnica oporbene postfašističke Braće Italije. Očito je da je Gualtieri dobio masovnu podršku birača koji su u prvom krugu glasali za bivšeg ministra Carla Calendu, odnosno za dosadašnju gradonačelnicu Virginiju Raggi.

U Torinu je Stefano Lo Russo (lijevi centar) obranio i povećao prednost koju je imao u prvom krugu, a izgubio je Paolo Damilano (desni centar).

Prethodno su u prvom krugu pobijedili kandidati lijevog centra Beppe Sala (Milano), Gaetano Manfredi (Napulj) te Matteo Lepore (Bologna).

U ponedjeljak ujutro je policija u Trstu suzavcem i vodenim topovima raščistila Četvrti ulaz u tršćansku luku, prekinuvši tako antivakserski prosvjed. Prosvjednici su u četvrtak zaprijetili da će blokirati glavne talijanske luke i kamionski promet ako vlada ne odustane od uvođenja covidskih potvrda kao uvjeta za dolazak na radno mjesto od uključno petka.

Već u petak se pokazalo da antivakserski pobunjenici nemaju ni brojnost ni snagu za paraliziranje Italije, u subotu su se iz prosvjeda povukli lučki radnici, tako da ih je u ponedjeljak ujutro ostalo još veoma malo uvjerenih da mogu natjerati vladu na uzmak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:01