DOPISNO GLASANJE

Biraju li Amerikanci 3. studenoga samo predsjednika i kada ćemo znati rezultate izbora?

Većina političkih analitičara najavljuje da bi se konačni rezultati predsjedničkih izbora mogli saznati tek krajem studenog
 Alex Wong

Biraju li Amerikanci 3. studenog samo predsjednika?

Ne. Unatoč tome što su predsjednički kandidati zaplijenili svu pozornost svjetskih medija, građani koji 3. studenog izađu na izbore birat će i novi sastav cijelog Zastupničkog doma koji broji 435 delegata, ali i 1/3 Senata, tj. 33 senatora. O sastavu Zastupničkog doma, u kojem od 2018. godine većinu imaju Demokrati na čelu s Nancy Pelosi, Amerikanci odlučuju svake dvije godine. S druge strane, senatore, izaslanike 'gornjeg doma' američkog Kongresa, građani biraju svakih šest godina, ali u fazama, tako da se svaki izborni ciklus odlučuje o trećini toga tijela.

Kada će se znati rezultati?

Donald Trump pobjednički je govor održao u 3 ujutro po lokalnom vremenu. No, ove godine zbog povećanog korištenja dopisnog glasanja, do kojeg će doći zbog pandemije koronavirusa, nije realno očekivati da će se rezultati saznati tijekom izborne noći. Većina političkih analitičara najavljuje da bi se konačni rezultati predsjedničkih izbora mogli saznati tek krajem studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:09