SUĐENJE PEDOFILU

Biskup: Nisam prijavio svećenika pedofila jer nisam znao proceduru

Župnik tvrdi da on voli djecu, pa ih je samo mazio i nije mu to bilo čudno
 AP

RIM - Na ročištu pred kaznenim vijećem Rimskog sudišta prvi put u Italiji je katolički biskup svjedočio u procesu protiv svećenika iz svoga dijecezanskog klera, optuženoga za pedofiliju . Preciznije: pred sud je došao kao svjedok, a otišao okrivljen kao pomagač zločinca. Optužen je don Ruggero Conti da je, kao župnik u župi Rođenja Presvete Marije, napastovao sedmoricu svojih veoma mladih župljana.

Nisam rekao Vatikanu

“Nisam informirao Vatikan ni Kongregaciju za nauk vjere jer nisam smatrao dovoljnima prikupljene elemente, a nisam podnio prijavu talijanskim sudbenim vlastima jer nisam bio upoznat s procedurom”, svjedočio je monsignor Gino Reali, biskup Porta i Svete Rufine. Taj odgovor je bio dovoljan da odvjetnici biskupa prijave kao sudionika u zločinu.

Don Conti odbacuje optužbe, tvrdeći da on samo voli djecu, da ih mazi, i da to netko može “pogrešno tumačiti”. Biskup Reali je tvrdio da ga je upravo don Conti upozorio 2006. da o njemu kruže glasine da je pedofil, da su to zlonamjerne objede.

Deseci upozorenja

Biskupu je predbačeno da ga je desetak drugih osoba upozorilo na don Contijevo ponašanje s dječacima, a on je posvjedočio da je župnika upozoravao da se pazi, da ne prima djecu u stan na spavanje (!) i da bude manje “ekspanzivan” u ophođenju. Monsignor Reali tvrdi i da laže jedna od žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:07