SPORNA SMJENA SLOVAČKOG BISKUPA

Biskup smijenjen, ali ne smije reći zašto

Smjenjivanje redemptorista Róberta Bezáka (52) s dužnosti nadbiskupa u Trnavi, centru slovačkog katolicizma, sve više se zaodijeva ruhom misterije.

Smjenjivanje biskupa rijedak je događaj u Katoličkoj crkvi. U načelu, biskup koji postaje smetnja biva zamoljen da se odrekne biskupske dužnosti, po Kanonu 401, stavku 2, Zakonika crkvenog prava. Tek ako se biskup opre, Papi ostaju tri mogućnosti: promaknuti ga na drugu dužnost, strpjeti se da navrši 75 godina, ili smijeniti ga. Stoga se smijenjeni broje na promile odnosno na prste: Bezák je četvrti u više od godine dana.

Razlozi za druge smjene

Lani u ožujku smijenjen je Jean-Claude Makaya Loembe s katedre u Pointe-Noireu (DR Kongo), u svibnju lani William Morris iz Toowoombe (Australija), a u svibnju ove godine Francesco Micciché iz Trapanija (Italija). Za Makayu Loembea i za Miccichéa lako se doznalo da su maknuti zbog utaja i korupcije, a za Morrisa se naširoko doznalo da je smatrao da bi bilo u redu zarediti žene za svećenice. A za Bezáka - baš ništa, na usta u Vatikanu palo je sedam pečata.

Kritike zbog Jozefa Tisa

Monsignor Bezák nije smijenjen naprečac. U siječnju je u Trnavu poslan u apostolsku vizitaciju češki biskup Ján Baxant, koji je anketirao ostale članove Slovačke biskupske konferencije kako će reagirati bude li Bezák smijenjen.

U prošlu nedjelju, kako je u bratislavskoj Pravdi prenio novinar Andrej Matišák, Bezák se u u trnavskoj prvostolnici oprostio od vjernikâ, objasnivši da su mu upućene “ozbiljne optužbe”, da mu je zabranjeno govoriti s novinarima te da ne smije reći zašto je smijenjen.

Tiskovni ured Slovačke biskupske konferencije je nakon toga samo prenio ljutnju Svete Stolice što je mons. Bezák prekršio obavezu čuvanja papinske tajne, obavijestivši da ga smjenjuju.

Bezák je 2009 naslijedio Jána Sokola i nedugo zatim kritizirao svog prethodnika, koji je mnogo radio na rehabilitaciji vlč. Jozefa Tisa, vođe Slovačke pučke stranke, predsjednika Republike 1939-1945 dok je Slovačka bila satelitska saveznica nacističke Njemačke. Njegova vlast je 1942-1943 deportirala tri četvrtine slovačkih Židova, mahom u Auschwitz. Tiso je to tada zaustavio na neko vrijeme, a zatim su deportaciju nastavili sami Nijemci. Tiso je 1947 obješen kao ratni zločinac.

Prisvajanje novca

U prošli petak su slovački tužioci obznanili početak istrage zbog prisvajanja crkvenog novca dok je Sokol bio nadbiskup. Navodno je - pišu slovačke novine - te nepravilnosti otkrio baš Bezák, naslijedivši knjigovodstvo nadbiskupije.

Svakako bi bilo zanimljivo znati koje je “ozbiljne optužbe” Bezáku uputio Papa, jedini koji ga je smio smijeniti. Je li kriv što je osudio nacističkog saveznika, ili zato što je otkrio krađu, ili zbog čega trećega? U Vatikanu i dalje šute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:40