SPORNE MANIFESTACIJE

Biskupija u Mainzu potvrdila da ne želi politiku u hrvatskim katoličkim zajednicama

 Jure Miskovic / CROPIX

Biskupija u Mainzu potvrdila je u ponedjeljak prošlotjedne napise Frankfurter Rundschaua po kojem je zajedno s Hrvatskim dušobrižničkim uredom u Njemačkoj zaključeno kako su prostorije hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj duhovni centri koji ne bi trebali biti korišteni za politička sučeljavanja.

„Generalni vikar biskupije Mainz, pomoćni biskup Udo Markus Bentz i delegat Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj Ivica Komadina su se složili da su prostorije hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj duhovni centri i da kao takvi ne mogu biti mjesta za hrvatske unutarnjopolitičke sukobe posebice ako se pritom zastupaju ekstremni politički stavovi“, priopćio je na upit Hine glasnogovornik biskupije Mainz Tobias Blum.

On je objasnio kako se ovo „zajedničko uvjerenje još jednom jasno treba prenijeti dušobrižnicima hrvatskih zajednica u Njemačkoj“.

Komadina za Hinu nije htio komentirati ovu izjavu objašnjavajući to činjenicom da od biskupije Mainz još nije dobio službeno priopćenje u svezi s tim susretom pa se zato ne želi o tomu javno očitovati. On je samo potvrdio da je zaista na tu temu razgovarao s generalnim vikarom biskupije Udom Markusom Bentzom.

Frankfurter Rundschau je prošlog tjedna pisao kako su u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica u više navrata održane „sporne“ manifestacije. FR spominje i gostovanje hrvatskog TV voditelja Velimira Bujanca na prošlogodišnjoj proslavi 60. godišnjice hrvatske zajednice u Mainzu.

Bujanec je nakon toga opovrgnuo da je ikada u Njemačkoj nastupao u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica.

"Nikada nisam nastupio niti javno govorio u nekoj od hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, niti sam bio dio službenog protokola neke njihove manifestacije", napisao je Bujanec u priopćenju dostavljenom Hini prošlog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:58