PAPINA PORUKA

‘Bit će to sretna godina ako se pobrinemo za druge kao što se Gospe skrbi za nas‘

Pored vakcine za tijelo, treba nam i vakcina za srce, poručio je poglavar Katoličke crkve
 -/VATICAN MEDIA/AFP

Mir u obitelji, na poslu, među nacijama – to su bili glavni akcenti kateheze uz novogodišnju molitvu Anđelova pozdravljenja, koju je poglavar Katoličke crkve papa Frane ovaj put iznimno molio ne s prozora svog ureda u Apostolskoj palači, nad Trgom Svetog Petra u Vatikanu, nego unutar Palače, u svojoj Privatnoj biblioteci, stojeći ispod Peruginova Uskrsnuća Gospodinova.

Pogođen bolnom ishialgijom Papa nije bio kadar predvoditi litergijske svečanosti povezane s prijelazom iz godine u godinu. Umjesto njega je na Silvestrovo svečani Te Deum (Tebe Boga hvvalimo) predvodio dekan Kardinalskog zbora kardinal biskup Giovanni Battista Re, a svečano bogoslužje u Vatikanske bazilike svetog Petra kardinal državni tajnik Pietro Parolin, koji je ipak čitao homiliju koju je napisao baš papa Bergoglio.

Papa je tu poigrao činjenicom da u romanskim jezicima kura znači ne samo medicinski tretman, lijekove i vakcine, nego i skrb (kako svjedoči i pojam „kurator“, preuzet u hrvatski).

„Ove godine, kada se nadamo u preporod i u nove [medicinske] kure, ne zanemarimo kuru [skrb]“, zapisao je Papa a pročitao kardinal državni tajnik. „Naime, pored vakcine za tijelo, treba nam i vakcina za srce: a to je skrb. Bit će to sretna godina ako se pobrinemo za druge kao što se Gospe skrbi za nas. Sve počinje odatle, postarati se za druge, za svijet, za svijet, za ono što je Bog stvorio. Ne vrijedi poznavati mnoge osobe i mnoge stvari ako se o njima ne skrbimo“, poručio je Papa na početku 2021. I precizirao: „A mi, na što smo pozvani naći u početku godine? Bilo bi lijepo naći vremena za nekoga.“ Vrijeme je „bogatstvo koje svi imamo, ali na koje smo ljubomorni, jer ga želimo koristiti samo za se. Treba moliti milost da nađemo vrijeme za Boga, vrijeme za ljude, te za bližnjega: za onoga tko je sam, tko pati, kome treba da ga saslušaju, da se za nj skrbe. Ako nađemo vremena da ga darujemo, bit ćemo zaprepašteni i sretni, kao i pastiri. Gospe, koja je unijela Boga u vrijeme, neka nam pomogne da darujemo naše vrijeme.“

Frane je prikupio snagu i vrijeme za Angelus, prenošen u Mondoviziji i streamingu.

Budući da je prvi dan u godini za Katoličku crkvu i svetkovina sv. Marije Bogomajke a i Međunarodni dan mira, pa ta Crkva Bogorodicu veleštuje i kao Kraljicu mira koja je rodila Kneza mira, Papa je povezao Gospinu majčinsku skrb za malešnoga novorođenoga Isusa s njezinim materinskim zauzimanjem za ljude pri tronu Kristovu i za njezino posredovanje za mir koji je, smatra Papa, nemoguće postići samim ljudskim nastojanjima, jer mir je, kaže, ponajprije dar Božji.

Protiv kulture odbacivanja, kulture zaboravljanja, Papa je uz Angelus zaiskao „kulturu skrbi kao put mira“.

Nakon Angelusa Papa je među inim izrazio „bol i brigu zbog daljnjeg zaoštravanja nasilja u Jemenu“. „Braćo i sestre, pomislimo na djecu u Jemenu! Bez obrazovanja, bez lijekova, izgladnjele. Pomolimo se zajedno za Jemen“, pozvao je Frane prije kratke molitve u tišini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:30