DOČEK NOVE

‘Bit ćemo na ulici s milijun Kineza, a u New Yorku i Islandu kućni tulum za desetak ljudi‘

Naši sugovornici ispričali su nam kako planiraju provesti Novu godinu u doba pandemije
 Lillian Suwanrumpha/AFP

Šest hrvatskih obitelji na različitim svjetskim lokacijama za Nedjeljni Jutarnji opisalo je kako će proslaviti Novu godinu usred pandemije.

1. Hrvoje Hrabak, Reunion

'Slavit ćemo na plaži, ali bez kupanja. Morski psi su aktivni'

image
Hrvoje Hrabak
Privatna arhiva

Arhitekt Hrvoje Hrabak sa suprugom Sonjom i njihovo troje djece, Gregoryjem, Chloe i Nikolom, već petu godinu živi na Reunionu, malom francuskom otoku u Indijskom oceanu, smještenom istočno od Madagaskara.

- Tri su klasična dočeka Nove godine na Reunionu: u velikom društvu na plaži, no bez kupanja jer su morski psi noću preaktivni, potom kod kuće ili kod prijatelja uz bazen, ili u gorskom predjelu gdje je noću dovoljno svježe za užitak logorske vatre. Covid se, što zbog izolacije, što zbog klime, jednostavno nije primio na Reunionu, nema posebnih restrikcija, tako da su promjene minimalne. Mi ćemo ostati vjerni zabavi uz bazen i ponoćnom kupanju".

I djeca su, kaže, oduševljena životom na otoku: "Priznajem, često im zavidim na kvaliteti tuluma. Surferske zabave, kakve smo mi mogli gledati samo u filmovima, njihova su realnost. S obzirom na to da nema nekih ograničenja, tu će praksu nastaviti i ove godine".

Slavit će na otvorenom jer se život na Reunionu odvija inače na otvorenom cijelu godinu: "U ovo ljetno vrijeme nekoliko je stupnjeva toplije nego zimi. Postoji ipak mala mogućnost da sve ne bude po planu: "Treba ipak znati da smo između prosinca i travnja u sezoni ciklona, a ciklonom nazivamo uragan ili tajfun u Indijskom oceanu, tako da nevremena mogu pomutiti proslave - kaže Hrvoje Hrabak koji je na čelu podružnice ureda L’Atelier na ovom otoku.

Među ostalim radili su prvu urbanu žičaru na otoku, hotele, stambene zgrade, bolnice, a uskoro i otočki tramvaj i planinarski dom na samom vrhu otoka". Supruga Francuskinja prije je predavala u Francuskoj školi u Zagrebu, djeca od rođenja odrastaju dvojezično, a odučili su otići prije pet godina jer nisu vidjeli daljnju perspektivu, niti poslovnu niti političku. S mnogo stajališta, govori nam Hrbak, pokazala se dobrom odluka o odlasku, pa i s posljednjeg, pandemijskog: "Posljednjih nekoliko mjeseci nepobitan je dokaz da otočki život pokazuje veliku rezistenciju prema pandemiji - zaključio je Hrabak.

2. Iva Višošević, Playa del Carmen, Meksiko

'Očekujemo turiste u velikom broju i proslavu na ulicama'

image
Iva Višošević
Privatna arhiva

Slikarica i modna dizajnerica Iva Višošević govori nam kako Novu godinu planira dočekati kao i onu prethodnu: na plaži. Trenutačno, naime, živi u gradu Playa del Carmen. Grad je to u meksičkoj državi Quintana Roo, smještenoj na poluotoku Yucatán, na obali Karipskog mora. To je iznimno popularna lokacija među turistima. I broj stanovnika u gradu raste pa ih trenutačno ima nešto više od 200.000. Samo petnaest godina prije, bilo ih je 20.000, deset puta manje.

"Nova godina slavi se uglavnom slično kao svuda u svijetu, osim što na Riviera Mayi postoje još neki rituali kao što su ceremonije slavlja preuzeti od starih Maya, kao što je paljenje kopal smole", kaže nam.

Slavit će vani. Vrijeme je čitavo vrijeme toplo u ovom dijelu svijeta, a kako kaže naša sugovornica, "temperature su i noću ugodne, ne niže od 21, 22 stupnja".

"Niti jedna fotografija ne može prikazati koliko su zapravo karipska obala Meksika, Riviera Maya kao i cijelo Karipsko more rajska ljepota."

Iva Višošević kaže kako su pravila za pandemiju držanje distance i nošenje maske u zatvorenim prostorima. No, trenutačno su u Quintana Roo otvorili plaže nakon karantene, kao i mnoge poznate turističke lokacije, poput mayanskih piramida i popularnih cenoti za posjetitelje, te se očekuje dolazak turista za Novu godinu i blagdane u velikom broju", zaključuje.

3. Marina i Robert Sonora, Missoula, Montana, SAD

'Planiramo sportski, doček, na skijanju u Yellowstoneu'

image
Marina i Robert Sorona
Privatna arhiva

Ove blagdane smo planirali provesti u Hrvatskoj s obitelji i prijateljima, no trenutno nije idealno vrijeme za daleka putovanja. Kad živiš tako daleko od obitelji, božićni praznici su idealna prilika za ponovne susrete. U Hrvatskoj su moji roditelji i moje tri sestre s obiteljima koji mi već nedostaju ove blagdane. Srećom, nismo kupili avionske karte jer situacija s koronom ne jenjava već mjesecima – priča nam Marina Sonora, Zagrepčanka s američkom adresom, koja se u SAD preselila prije nešto više od dvije godine.

Njezin suprug je inače iz Denvera, a život ih je odveo u Missoulu, grad na zapadu američke države Montane, gdje oboje rade. Njezin suprug Tino Sonora radi kao profesor na University of Montana, a ona radi u IT kompaniji Cognizant.

- Slobodno vrijeme i inače provodimo u prirodi, često bicikliramo, planinarimo i skijamo pa nam pandemijske restrikcije nisu puno promijenile životni stil. Istina, htjeli smo otputovati u Hrvatsku za blagdane no sad je izgledno da ćemo doći na ljeto naredne godine. Neizmjerno se veselimo vidjeti nećakinje i nećake, našu obitelj i prijatelje. Za Božić ćemo pozvati najbliže prijatelje kod nas na večeru, dok ćemo za Novu godinu otputovati na skijanje. Isplanirali smo skijanje u Big Sky skijalište u blizini Nacionalnog parka Yellowstone. I tamo su na snazi epidemiološke mjere, ali mi ćemo biti smješteni u planinskoj kućici u blizini i guštati vani, na otvorenom – priča Marina te dodaje kako u Americi ovih dana nije zabranjeno putovati, iako se baš ne preporučuje. U dvadesetak država moguća su putovanja, u ostalim državama na snazi su restrikcije, kao što je karantena od 14 dana i prethodno testiranje.

- Ovdje se nakon strožeg lockdowna prije nekoliko mjeseci kada je pandemija bila u jeku, život ipak nekako vratio u normalu. Shopping centri su otvoreni, restorani također, ali nošenje maski je i dalje obaveza. Neće biti velikih blagdanskih okupljanja na otvorenom, preporučuje se slaviti u manjim grupama. Cjepivo je od ponedjeljka dostupno medicinskom osoblju i starijim osobama, a od sljedeće godine dostupi su testovi bez recepta za 30 dolara – priča nam Marina, koja će se s prijateljima i obitelji iz Zagreba ovih blagdana komunicirati putem društvenih mreža.

- Priredit ćemo danas sve aktualniju zoom večeru na relaciji Amerika-Hrvatska. Ma bit će to izvrsno- zaključuje Marina.

4. Vitomira Lončar i Ivica Šimić, Xian, Kina

Uživat ćemo u svečanoj izvedbi "Rahmanjinova"

image
Vitomira Lončar i Ivica Šimić
Privatna arhiva

Supružnici Vitomira Lončar i Ivica Šimić 31. prosinca novogodišnju će večer početi u Concert Hallu. Poslije izvedbe će se, zajedno s milijunima ljudi, prošetati. Gužva će, kao i svake godine, biti velika. A njih će se dvoje kroz nju probijati u svečanim toaletama.

Voli ovaj znanstveno-glumački par svoju tradiciju ispraćaja Stare godine. Novogodišnji koncert ili predstava su im najdraži. Na repertoaru će biti mjuzikl "Rahmanjinov" u izvedbi kineskih glazbenika. Ugostila bi Kina rado neku od prestižnih svjetskih filharmonija, ali uzalud je bilo i pokušati. Svi koji žele u Kinu, moraju 28 dana u karantenu.

Xian, grad sa 12 milijuna stanovnika, nema kazališta s vlastitom produkcijom. Iza zida "promjera" 28 dana, Kina živi normalnim životom. Novi koronaslučajevi teško se, gotovo uopće ne probijaju. Nedavno je u jednom gradu bilo 12 slučajeva, svi su stanovnici morali na testiranje. Sve se obavi brzo, na štandovima, aplikacijom stignu rezultati i ako je test negativan, opet imaš zeleni kod.

- Maske su obavezne samo u podzemnoj željeznici i u autobusu. I to je od mjera sve - smije se. Kaže nam kako Kinezima Nova godina ne predstavlja ništa.

- Oni imaju svoju Kinesku novu godina, koja je 12. veljače. E, to je slavlje, ludilo. Ni na cestu ne možemo - smije se. Božić je, za razliku od Nove godine, druga priča. Ivica i Vitomira puno joj se više posvećuju.

- Imamo našu crkvu Sv. Franje u kojoj ćemo na Božić na misu u 15 sati. Crkva je stara 304 godine. Tu odlazimo i na nedjeljnu misu. Poslije božićne ćemo mise, s našom međunarodnim ekipom, otići na večeru. - zaključuje Lončar. U crkvama nije ograničen broj vjernika.

5. Stjepan Matijević, Reykjavik, Island

'Na trgovima nema slavlja pa idemo kod frendova na večeru'

image
Stjepan Matijević s obitelji
Privatna arhiva

Poduzetnik i turistički djelatnik Stjepan Matijević (46) već treću Novu godinu slavi na islandskom Reykjaviku, gdje se s obitelji preselio u potrazi za boljim životom. Ove godine će, kao u većini svjetskih metropola, priča nama Stjepan, biti bitno drugačije.

- Ove godine neće biti famoznog islandskog vatrometa koji je ovdje pravi spektakl i atrakcija za turiste. Nacija doslovce poludi i cijelo se nebo zapali. Postoje i turističke ture koje vode goste na najbolje punktove za promatranje vatrometa. Uz vatromet, u Islandu je uobičajeno i da se pale krijesovi, kada građani u plamenu razmišljaju o godini koja je prošla te onoj koja dolazi. No ove godine neće biti ništa od toga, iako to ne znači da ljudi neće slaviti nego će se proslave organizirati malo skromnije, po domovima – priča nam Stjepan o svojim novogodišnjim planovima.

Premda je sa suprugom Ivanom i sinom Danom isplanirao blagdane u Zagrebu, put su bili primorani odgoditi. Premda Dan neće vidjeti baku, neće mu ništa nedostajati ni u Islandu, gdje ide i u školu, a Novu će slaviti s prijateljima.

– Idemo na večeru kod prijatelja iz Rijeke, Davora i Sandre, koji imaju klince istih godina kao što je naš Dan pa će nam sigurno biti veselo. Inače, ovdje mjere nisu toliko tvrde kao u Europi, primjerice, rade restorani i kafići, ali s ograničenim brojem gostiju. U Island se može ući, ali je potrebno testiranje te karantena od 5 dana, što ipak nije primamljivo turistima. Zato je ovdje taj turistički sektor zapravo totalno utihnuo, što smo na svojoj koži osjetili i moja supruga i ja. Oboje smo ove godine ostali bez posla, ali srećom je ovdje država bolje uređena, pa čekajući bolje dane, sasvim solidno živimo „na burzi“. Svugdje je borba, ali ovdje nam je ipak malo lakše – priča nam Matijević.

6. Stipan Tadić, New York, SAD

'Slavit ću Novu i rođendan s desetak bliskih prijatelja'

image
Stipan Tadić
Privatna arhiva

Na profilnoj slici na WhatsAppu slikara Stipana Tadića selfie je koji je snimio u njujorškoj podzemnoj željeznici, sa zaštitom maskom na licu dok je u vagonu posve sam.

"Da, nije uvijek baš najugodnije ako se vraćate kasnije doma podzemnom", govori nam.

U trenutku kad smo razgovarali, New York je bio zameten snijegom, nevrijeme u gradu dospjelo je kao vijest na televizijske dnevnike i novinske stranice.

Kako opisuje ovaj slikar: "Vani je hladno, puše, nije za izlaske. Dok je još bilo moguće, ljudi su znali sjediti na terasama kafića, sada više ne. A ako odete do Coney Islanda, postaje vam puno jasnije da ste zapravo kraj otvorenog oceana".

Što se tiče izgleda samoga grada, opisuje: "Sve je prepuno božićnih ukrasa, previše je nakićeno, nije po mojem ukusu, jako se pretjeruje".

Na samu Novu godinu Stipan Tadić umjetnik, rođen 1986. godine, slavi rođendan, "kad sam bio doma, u Zagrebu, nisam slavio. No, ove sam godine odlučio organizirati proslavu s nekolicinom prijatelja, neće nas biti više od deset, prema epidemiološkim mjerama".

Stipan Tadić u New York je došao na postdiplomski na sveučilištu Columbia, na kojemu je studirao dvije godine. Vratio se nakratko u Zagreb te ponovno u New York. Naime, odlučio je još neko vrijeme ostati u ovom gradu. Prije je živio u Harlemu, u neposrednoj blizini sveučilišta, sada je u East Villageu.

"Atelijer sam dao u podnajam. A za sljedeću godinu imam nekoliko dogovorenih izložbi ovdje, što samostalnih, što skupnih", govori nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:20