KOLIKO ĆE ZARADITI GILEAD?

BITKA OKO CIJENE ZA SPASONOSNI LIJEK KOJI JE NAJVEĆA NADA U BORBI S KORONOM PRIJE PRONALASKA CJEPIVA Tretman bi mogao koštati 4500 dolara po pacijentu

 dpa Picture-Alliance via AFP

Američka farmaceutska kompanija Gilead mogla bi biti prva tvrtka koja se na tržište sprema plasirati antivirusni lijek remdesivir, za koji se vjeruje da liječi pacijente oboljele od Covida-19.

Međutim, s obzirom na to da je federalna vlada u Washingtonu sufinancirala istraživanje i razvoj potencijalno spasonosnog lijeka, zastupnici Kongresa traže da se građane SAD-a uključi u određivanje tržišne cijene remdesivira.

Riječ je o antivirusnom lijeku koji u svojim različitim formama na tržištu postoji više od deset godina, a korišten je u slučajevima različitih virusnih bolesti, među kojima su i HIV, ali i ebola. Valja, međutim, naglasiti kako se ne radi o lijeku koji te bolesti liječi, već se koristi kao terapija za pospješenje kliničkog stanja oboljelih pacijenata.

Prva klinička studija korištenja remdesivira u slučaju Covida-19 dokazuje da su pacijenti kojima se davao lijek bili otpušteni iz bolnice nakon 11 dana, dok su oni kojima je bio davan placebo u prosjeku bili hospitalizirani 15 dana.

Unatoč tome što još uvijek nije dokazano da liječi bolest koju uzrokuje koronavirus, remdesivir je u tretiranju Covid-19 pozitivnih pacijenata nadmašio očekivanja šire znanstvene zajednice, zbog čega je privukao pozornost cijeloga svijeta. Za sve je zaslužan Gileadov znanstvenik Robert Jordan, koji je prije deset godina od kompanije tražio da mu omogući postrojenje na kojem će tražiti lijek protiv novih virusa. S obzirom na to da zdravlju ljudi svakodnevno prijete mnogobrojni virusi, antivirusni lijekovi ne privlače dovoljno komercijalne pozornosti zato što nemaju potencijal masovne zarade na preprodaji.

Demokrati

“Kako im nisam bio pretjerano komercijalno zanimljiv, tvrtka mi je dala da se time bavim sa strane”, objasnio je Jordan za Washington Post, istaknuvši da se sve promijenilo u onome trenutku kada je koronavirus proglašen pandemijom.

Gilead je tada imao već upogonjenu infrastrukturu za lijek protiv novih virusa, ali im je hitno trebala financijska injekcija federalne vlade, koju je Washington spremno ubrizgao. Štoviše, na raspolaganje im je dao čak tri federalne farmaceutske agencije koje su, priznaju i iz Gileada, imali ključnu ulogu u prilagođavanju postojećeg lijeka specifičnostima novog koronavirusa. Upravo zato, američki građani, vođeni demokratskim zastupnicima u Kongresu, smatraju da bi kao porezni obveznici koji su indirektno financirali cijeli istraživački proces, trebali imati određena prava u definiranju tržišne cijene tog proizvoda.

“Američki porezni obveznici iz svojih su novčanika izdvojili sredstva za istraživanje tog lijeka, a bez njihovih investicija ovaj bi lijek završio na dugačkom popisu propalih pokušaja”, tvrdi demokratski zastupnik iz Teksasa Lloyd Dogget, koji od nadležnih farmaceutskih agencija traži dostavu svih podataka o javnom financiranju istraživačkog procesa u slučaju remdesivira.

S Doggetovim se tvrdnjama slažu i brojne neprofitne udruge koje su zadužene za nadzor federalne vlade u Washingtonu. Prema njihovim procjenama, američki su građani u istraživanje remdesivira uložili najmanje 70 milijuna dolara, zbog čega bi federalne farmaceutske agencije mogle potraživati suosnivačka prava za lijek. Upravo to tvrdi aktivistička grupacija za prevenciju HIV-a PrEP4All, koja Washington upozorava da bi tako mogli zadržati kontrolu nad cijenom lijeka na tržištu. Prema pisanju Washington Posta, neovisna organizacija koja mjeri isplativost lijekova, izračunala je da bi Gilead sasvim opravdano mogao naplaćivati 4500 dolara za 10-dnevni tretman samo jednog pacijenta. S druge strane, postoji druga studija prema kojoj bi Gilead bio na financijskoj nuli ako bi naplaćivao samo 1 dolar po dozi.

Kompanija tvrdi da je svjesna uloge koju su vladine agencije imale tijekom istraživanja i razvoja remdesivira, ali napominje kako su njihovi znanstvenici lijek izumili prije više od deset godina.

Oboljeli

Uz financijsku, ali i stručnu pomoć američke federalne vlade, stoji u službenom priopćenju, naši su znanstvenici uspjeli tipizirati naš antivirusni lijek kako bi odgovarao specifičnim potrebama virusa Sars-Cov-2.

“Svjesni smo odgovornosti koja je na našim leđima, i učinit ćemo sve kako bi naš lijek bio dostupan što većem broju oboljelih od Covida-19 diljem svijeta. To je odgovornost koju imamo prema pacijentima, ali i njihovim obiteljima”, stoji u priopćenju kompanije, uz najavu da će do kraja 2020. godine investirati milijardu dolara u proizvodnju remdesivira, kako bi što prije u potrebnoj količini bio dostupan na globalnom tržištu.

Osim američke regulatorne agencije, zeleno svjetlo za korištenje toga lijeka svojim je zdravstvenim djelatnicima dala i britanska agencija za medicinu i zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 07:57