NOVI SIMBOL OTPORA

Bitka za Bahmut: Čudna i besmislena smrtonosna klopka koja cijedi snagu iz ukrajinske vojske

Iako se stručnjaci slažu da Bahmut strateški nije odveć bitan, u krvavim bitkama za njega poginule su stotine ukrajinskih i ruskih vojnika
 Screenshot Twitter

Ukrajinski vojnik oboružan teleskopom gleda prema ničijoj zemlji kako bi spazio kretnje neprijatelja. Sumnjivo mu je skladište koje kontroliraju ruske snage. Agresor je od njega udaljen između 270 i 370 metara. Između ukrajinskih i ruskih pozicija nema ništa osim porušenih zgrada i spaljenih polja. "Na nas bacaju svoje meso", rekao je drugi Ukrajinac, aludirajući na napade ruskih plaćenika i nedovoljno obučenih rezervista. Iza ukrajinske pozicije, koju ovi brane teškom strojnicom PKM, nalaze se ostaci Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti koji je postao sinonim za najokrutnije borbe rata u Ukrajini.

U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70 tisuća ljudi. Bio je poznat po rudnicima soli i šampanjcu. Grad je danas poznat po mrtvim i ozlijeđenima te artiljerijskim udarima koji podsjećaju na Prvi svjetski rat. Veći dio istočnog predgrađa Bahmuta sravnjen je sa zemljom. Međutim, mnogi analitičari drže da Bahmut Rusima nije pretjerano važan te da ne opravdava toliku investiciju ljudstva i municije.

Čak i kada bi Rusi zauzeli Bahmut, malo je vjerojatno da bi tu pobjedu mogli pretvoriti u daljnje dobitke jer su im tamošnje jedinice desetkovane. Neki stručnjaci kažu da se Rusi zadržavaju u Bahmutu jer žele izmoriti Ukrajince koji oskudijevaju resursima. "Čudimo se", rekao je jedan zapadni dužnosnik kada je upitan o borbi za Bahmut. "Nemamo odgovor."

image

Građani Bahmuta primaju humanitarnu pomoć

Ihor Tkachov/AFP

Smatra se da Rusi žele izvolijevati bilo kakvu pobjedu nakon nekoliko bolnih i vidljivih poraza. Rusi ostvaruju manje dobitke kod Bahmuta, a istovremeno gube područje oko Harkiva i Hersona. S obzirom na to koliko žestoko ruska vojska udara po Bahmutu i koliko je Ukrajinaca poginulo u tim napadima, taj je grad postao jako važan i za ukrajinske snage. "(Bahmut) je simbol naše neukrotivosti", rekao je Oleksij Danilov, tajnik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Ukrajine. Neki su ukrajinski vojnici obranu Bahmuta usporedili s obranom Mariupolja. Drugi su je opisali kao mlinac za meso. Referenca je to na nedostatak brige ruskih zapovjednika za svoje vojnike. Rusi Bahmut raketiraju od svibnja, njihovi su napadi na grad postali intenzivniji nakon što su u kolovozu ostali bez Popasne, Sjeverodonjecka i Lisičanska.

image

Vatrogasci gase zapaljenu zgradu u Bahmutu

Ihor Tkachov/AFP

Napredujući metar po metar, Rusi su se centru grada približili na nekoliko kilometara nakon što su istoku i sjeveroistoku grada zauzeli dva važna križanja. Smatra se i da su Rusi zauzeli dio južnog dijela grada te da žele okružiti Ukrajince. Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke vojske Wagner i ključni saveznik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, navodno je istom obećao da može zauzeti Bahmut. Prigožin se nada da će tako steći naklonost Putina. The Telegraph navodi da je u Bahmut svoje trupe poslao i čečenski lider Ramzan Kadirov. "Mislim da je netko s ruske strane Putinu obećao Bahmut. Uzimajući u obzir da su u gradu i snage Kadirova i Prigožina, vjerojatno je jedan od njih taj zadatak preuzeo na sebe. Koriste sve oružje koje imaju na raspolaganju, vojnike u grad dovode odsvukud", rekao je Danilov.

image

Britanska volonterka Zara igra se s psima i mačkama dok Bahmućanima dostavlja humanitarnu pomoć

Ihor Tkachov/AFP

Ben Barry, stručnjak Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je da Bahmut nije ništa vojno važniji od sličnih manjih gradova koji se nalaze duž fronte koje je dugačka više stotina kilometara. "Međutim, politički je važan i Rusi ga žele zauzeti. Moguće je i da će bilo kakva uloga koju će Wagner odigrati u njegovom zauzimanju povoljno utjecati na poziciju njegova vlasnika", rekao je Barry.

Prigožin je čak i priznao da napad na Bahmut koristi kako bi izmorio ukrajinske snage, a ne zauzeo grad. Moguće je, međutim, da samo upravlja očekivanjima.

"Putinova opsjednutost Bahmutom i nekim drugim mjestima Ukrajincima omogućava da uspješno napreduju na drugim bojišnicama", ustvrdio je američki trust mozgova Institut za proučavanje rata.

Neovisno o ruskim kalkulacijama, bitka za Bahmut skupo će koštati i njih i Ukrajince, koje Zapad užurbano snabdijeva oružjem koje im je nasušno. Ukrajinski zapovjednici tvrde da Rusi svakog dana na području oko Bahmuta izgube između 100 i 300 vojnika. Rusi im, međutim, nikako ne ostaju dužni. "Za svaki komad artiljerije koji mi ispalimo na njih, oni nam uzvrate s njih devet", rekao je jedan ukrajinski vojnik. Video snimke nastale u ukrajinskim poljskim bolnicama pokazuju da se kirurzi trude stabilizirati ozlijeđene vojnike koji u njih stalno pristižu.

image

Građani Bahmuta primaju humanitarnu pomoć

Ihor Tkachov/AFP

Anton Geraščenko, savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine prošlog je tjedna rekao da neumorni liječnici u Bahmutu rade čuda, ali i da se svakodnevno suočavaju s nevjerojatnom količinom patnje.

U Bahmutu još ima ljudi iako procjene kažu da je 90 posto žitelja grada isti napustilo. U gradu su ostali siromašni i stariji koji nemaju gdje, ali i oni tvrdoglavi koji ga ne žele napustiti. Ulice Bahmuta većinom su prazne. Na njima se uglavnom mogu vidjeti samo ostaci oštećenih zgrada. Žitelji grada, to malo što ih je ostalo, nemaju ni struje, ni vode, ni grijanja. Nekima više nije ni bitno tko će pobijediti u ratu, samo žele da prestane.

"Kome treba ovaj rat?", zapitala se uplakana 46-godišnja Tatjana. Njezin je 54-godišnji suprug Anatoli bespomoćno gleda iz bolničkog kreveta. "Zašto se još uvijek bore?", očajno će Tatjana.

Iako su dvije trgovine osnovnim namirnicama još uvijek otvorene, većina građana Bahmuta ovisi o humanitarnoj pomoći koju im, raketiranju unatoč, donose volonteri. Četrdesetsedmogodišnji pravoslavni svećenik Oleg svakog tjedna riskira život kako bi sugrađanima donio kruh, juhu u prahu, lijekove i vodu.

"Želite li i Bibliju", upita on svakog kome donese spomenute potrepštine. Ako mu nitko ne odgovori u roku od par sekundi, krene dalje jer nije pametno dugo se zadržavati na istom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41