BOJNO POLJE: ODESA

Bitka za jedinu slobodnu ukrajinsku luku: ‘Posljedice bi mogle biti katastrofalne‘

Krstareće rakete zasule su Odesu, a među njima i rakete ruske proizvodnje Kinžal koje su prvi put upotrijebljene na početku rata u Ukrajini

Napad na Odesu

 State Emergency Service of Ukraine/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je na međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake za okončanje ruske blokade ukrajinskih luka kako bi se oslobodio izvozni put brodovima s ukrajinskim žitom i time spriječila globalna prehrambena kriza. Dok se u Moskvi i diljem Rusije u ponedjeljak slavio Dan pobjede, praznik sjećanja na Drugi svjetski rat, važnu luku na jugozapadu Ukrajine, Odesu, pogodilo je sedam raketa, među kojima i hipersonični projektili. Pogođena su i uništena dva hotela, trgovački centar i skladište, objavili su ukrajinski dužnosnici.

Krstareće rakete zasule su tu ključnu luku, a među njima i rakete ruske proizvodnje Kinžal koje su prvi put upotrijebljene na početku rata u Ukrajini. Zapadni obavještajci kažu da je taj projektil korišten samo jednom, a nosi konvencionalni teret težine do 480 kilograma. Jedna raketa pogodila je četvrt Suvorov i izazvala požar tri skladišta na površini od 1200 četvornih metara.

Odesa i okolica toga povijesnog grada, dobro pozicioniranog na turističkim kartama, svjedoči porastu broja napada. Značajna eskalacija zabilježena je prošli tjedan kada se grad našao na meti podmornica, brodova i zrakoplova.

Grad je važno izvozno čvorište Ukrajine. Zelenski je u ponedjeljak izjavio kako je "ovo vjerojatno prvi put od Drugoga svjetskog rata da nema uobičajenih kretanja trgovačkih flota". Posljedice bi mogle biti katastrofalne. "Luka Odesa ne funkcionira prvi put nakon više desetljeća", poručio je Zelenski. "Bez našeg poljoprivrednog izvoza deseci zemalja u svim kutcima svijeta na rubu su nestašice i prijetnje glađu. S vremenom će situacija postati užasna... Ovo je izravna posljedica ruske agresije koju možemo pobijediti samo zajedno - svi Europljani, cijeli slobodni svijet", poručio je Zelenski.

Jedna je osoba ubijena, a pet ih je ranjeno u udaru spomenutih sedam projektila na Odesu. Ruski napadi izvedeni su u trenutku kad se u gradu u nenajavljenom posjetu nalazio Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, u društvu ukrajinskog premijera Denisa Šmihala. Michel i Šmihal su razgovore nastavili u skloništu, kako je na Twitteru napisao Šmihal. Michel je poslije izjavio da je vidio silose pune žita i kukuruza koji se ne mogu izvesti iz Ukrajine. Ujedinjeni narodi već dugo upozoravaju na porast cijena hrane i nestašice zbog kojih se pojavila opasnost od gladi u ugroženim dijelovima svijeta.

image

Charles Michel i Denis Šmihal

Dario Pignatelli/various sources/AFP

Napadi su nastavljeni drugdje u Ukrajini, na istoku i jugu, a ukrajinska strana objavila je da su ruske snage izvele nekoliko juriša na kompleks čeličane Azovstal u gradu Mariupolju. U podzemnim tunelima Azovstala, uz ukrajinske branitelje, krije se, upozoravaju ukrajinski dužnosnici, još najmanje stotinu civila. "To što unutra još ima civila nije smanjilo gustoću napada. Teško topništvo tuklo je po čeličani cijeli ponedjeljak", rekao je Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

Ukrajinski izvori objavili su da je u Azovstalu trenutačno više od tisuću ukrajinskih vojnika te da su mnogi ranjeni. Prošli je vikend organizirana evakuacija civila i tada je objavljeno da su izvučeni sve žene, djeca i stariji. Vjeruje se da bi civili mogli biti muškarci koji nisu vojnici. "Ima osoba koje su ozbiljno ranjene i kojima treba hitna evakuacija. Situacija se pogoršava svakim danom", izjavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk za agenciju AFP.

Dok je u ponedjeljak Vladimir Putin na Crvenom trgu opravdavao invaziju i govorio da se Rusi bore protiv nacista, američki predsjednik Joe Biden je rekao da ga zabrinjava to što Putin "nema način da se izvuče iz sukoba". "Pokušavam smisliti što možemo napraviti po tom pitanju", kazao je Biden. Američki Kongres u međuvremenu je prihvatio prijedlog o novoj tranši pomoći Ukrajini. Riječ je o gotovo 40 milijardi dolara, od čega se značajan dio odnosi na vojnu pomoć. To je više nego što je od američkog Kongresa zatražio predsjednik Biden - 33 milijarde.

Dok traje krvoproliće, povećava se broj izbjeglica iz Ukrajine. Popeo se na šest milijuna, a Ujedinjeni narodi kažu da je riječ o najbrže rastućoj izbjegličkoj krizi od Drugoga svjetskog rata.

Ukrajinu je u utorak posjetila Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, koja je prvo posjetila grad Buču blizu Kijeva u kojem su Rusi optuženi da su pobili civile i počinili ratne zločine.

image

Annalena Baerbock

Sergey Volskiy/AFP

Iz oblasti Harkiv na istoku zemlje javljeno je kako je noć s ponedjeljka na utorak bila relativno mirna dok se granatiranje čulo diljem regija Luhansk i Doneck. Javljeno je da su Rusi granatirali, među ostalim, grad Pervomajski i nekoliko sela u oblasti Mikolajiv.

U Izjumu, gradu u oblasti Harkiv, u ruševinama zgrade raketirane još u ožujku pronađena su tijela čak 44 civila.

UN-ove agencije poručuju, pak, da je u Ukrajini smrtno stradalo nekoliko tisuća civila više od službene brojke. "Sigurno je riječ o mnogo većem broju stradalih. Najveća nepoznanica nam je Mariupolj gdje imamo teškoća s dobivanjem neometanog pristupa pouzdanim informacijama", rekla je Matilda Bogner, šefica UN-ove misije za monitoring situacije, na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ruske snage u utorak su ustvrdile da su odbile pokušaj ukrajinskih vojnika da zauzmu Zmijski otok, otok u Crnome moru koji su početkom rata u poznatom obračunu okupirale ruske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:14