UVEDENA OGRANIČENJA

Bitka za šećer u ruskim trgovinama: Pogledajte prizore panične kupovine u ruskim trgovinama

Sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu ozbiljno su oslabile rublju i potaknule inflaciju, dižući cijene hrane

'Nema šećera' - natpis iz ruskog supermarketa

 Twitter

Najveća briga Rusa trenutačno su sve manje zalihe hrane u njihovim supermarketima kao i rastuća cijena robe koja je još uvijek dostupna, piše BBC.

'Šećer je nestao s mnogih polica supermarketa', kazao je BBC-jev reporter Steve Rosenberg koji je i sam posvjedočio tom prizoru. U njegovom lokalnom moskovskom supermarketu uvedena su, kaže, ograničenja na osnovne prehrambene artikle poput soli i ulja, kako bi se spriječila panična kupnja.

I ruski tisak piše danas o panici koja je u javnosti zavladala zbog šećera.

Rosenberg ističe kako ruski mediji nastavljaju stvarati 'alternativnu stvarnost' svojim izvještavanjem o invaziji na Ukrajinu, koju nazivaju 'specijalnom vojnom operacijom'.

'Kremlj želi da Rusi vjeruju da su Rusiju napali fašisti i nacisti - potpomognuti zapadnim agresorima - i da Moskva ima istinu, pravdu i dobro na svojoj strani i da će se boriti da uništi zlo', rekao je za BBC.

U Habarovskom kraju, krajnjoj istočnoj pomorskoj regiji Rusije, supermarketi su nametnuli ograničenja od dva kilograma po kupcu za šećer, brašno, rižu, heljdu, sol i tjesteninu; dvije litre ulja i tri staklenke dječje hrane. O ograničenjima je izvijestio ruski poslovni dnevnik Kommersant.

U glavnom gradu regije Habarovsku vlada panično kupovanje šećera, a on je nestao s polica mnogih supermarketa, javlja lokalna novinska agencija.

Međutim, zamjenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevtuhov inzistira da 'nema problema sa šećerom', budući da Rusija proizvodi dovoljno za svoje potrebe te je zabranila izvoz šećera.

Iz lanca supermarketa Vkuster iz Sankt Peterburga kazali su za Kommersant da također ograničavaju prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

'Kada jedan kupac napuni cijelu košaru vrećama šećera, drugi ga gledaju i razmišljaju o tome da i oni naprave zalihe', komentirao je direktor Vkustera Sergej Plis razlog ograničenja.

Prošlog tjedna nacionalna statistička služba Rosstat priopćila je da su cijene šećera skočile za gotovo 13%.

Sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu ozbiljno su oslabile rublju i potaknule inflaciju, dižući cijene hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32