VELIKI POŽAR U PARIZU

BITKA ZA SPAS NOTRE-DAME Vatrogasci formirali ljudski lanac i iznosili neprocjenjiva umjetnička djela, spasili i relikviju koja ima posebno značenje

 
 Benoit Tessier, Philippe Wojazer, Franck Riester / REUTERS, TWITTER

Vatrogasci, policija i svećenici riskirali su sinoć i noćas svoje živote kako bi od vatrene buktinje spasili neprocjenjive povijesne artefakte i vjerske relikvije pariške katedrale Notre-Dame.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo na Twitteru je zahvalila svima koji su reagirali na ovaj strašan požar i formirali ljudski lanac kako bi spasili nezamjenjive predmete unutar crkve, uključujući i relikt za kojeg katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je stavljena na Isusovu glavu dok je umirao na križu.

Francuski su vatrogasci na svojoj Facebook stranici objavili potresnu video snimku gašenja katedrale, napisavši uz nju da je u gašenju sudjelovalo oko 400 vatrogasaca. U komentarima ispod videa na Facebooku mnogi su zahvalili vatrogascima i pohvalili njihov rad i hrabrost.

Više od osam sati su se borili s vatrenom stihijom te su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

Iznošenje relikvija iz vatrene stihije

Otac Fournier, kapelan pariških vatrogasaca rekao je novinarima da je sam ušao u goruću katedralu kako bi spasio Presveti oltarski sakrament i krunu od trnja.

Parižani su navijali za vatrogasne timove i pljeskali im dok su se vozili ulicama rano jutros.

Crkvena riznica s neprocjenjivim umjetničkim djelima i vjerskim relikvijama uključuju krunu od trnja, za koju se tvrdi da je stavljena na Isusovu glavu prije nego što je razapet, komad križa na kojem je umro, kao i čavao od raspeća.

The Holy Crown of Thorns is displayed during a ceremony at Notre Dame Cathedral in Paris March 21, 2014. The presentation of the relic, which was woven from thorn branches and believed to have been placed on Jesus Christ during the events leading up to his crucifixion, forms part of ceremonies marking the 800th anniversary of the birth and baptism of Saint Louis.   REUTERS/Philippe Wojazer  (FRANCE - Tags: RELIGION) - PM1EA3L1AV601
Philippe Wojazer / Reuters

Te su relikvije uzete iz Bizantskog carstva 1238., a u Pariz ih je donio kralj Luj IX.

Notre Dame je također dom neprocjenjivih slika iz 1600-tih godina, a među njima je i serija slika poznata kao Petits Mays, koje su bile dar katedrali jednom godišnje, od 1630. do 1707. godine.

Među najpoznatijim umjetničkim djelima u Notre Dameu su i tri rozete na zapadnoj, sjevernoj i južnoj strani crkve.

Velike Orgulje Notre Damea, koje datiraju iz 13. stoljeća, a obnovljene su početkom 1990.-ih, smatraju se najpoznatijima u svijetu. Imaju pet klavijatura i gotovo 8.000 cijevi.

A view shows the organ and a rose window inside the Notre Dame Cathedral in Paris, France, August 28, 2017. Officials at the 854-year old Notre-Dame cathedral, France's most-visited monument, say it is in urgent need of raising 100 million euros (0.40 million) to repair everything from damaged arches and statutes to broken down gargoyles.  REUTERS/Philippe Wojazer - RC1110EC1A00
Philippe Wojazer / REUTERS

Sinoć su vatrogasci na mjestu događaja rekli da su svi napori usmjereni na spašavanje umjetnina u katedrali te sprečavanje rušenja sjevernog tornja.

Deset zvona Notre Damea poznato je diljem Europe, a prvih devet se zovu Marie, Gabriel, Anne-Genevieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice, i Jean-Marie. Posljednje i najveće zvono, poznato kao Emmanuel, teži više od 13 tona. nalazi se u južnom tornju katedrale, a dio je zgrade od 1681. godine, javlja Daily mail.

Priests arrive to attend a ceremony to bless the new eight bronze bells of Notre-Dame de Paris Cathedral in Paris February 2, 2013. The new eight bronze bells were cast with medieval methods at a French foundry in Normandy, and are ready now to ring for the 850th anniversary of the cathedral on March 23, 2013. The new bells, to be displayed for the public at Notre Dame during February and March, have the same weight and diameter as the ones from the 18th-century which were melted down and turned into cannons during the French Revolution, and are designed to produce the same sound.    REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE  - Tags: SOCIETY RELIGION)

ATTENTION EDITORS : FRENCH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN  FRANCE - GM1E9221Q2F01
Gonzalo Fuentes / REUTERS

1944. je zvono Emmanuel zvonilo u znak proslave pobjede francuskih trupa i saveznika, kako bi označilo da je grad na putu oslobođenja.

Poznate vodorige i himere koje krase Notre Dame izgrađene su u 19. stoljeću, a za to je zaslužan arhitekt Eugene Viollet-le-Duc. Prvobitna namjena vodoriga je bila pomoć u odvodnji, no one su kasnije postale jedna od najomiljenijih značajki crkve.

The Styga, the most famous chimera of Notre Dame Cathedral, overlooks the French capital, in Paris, France, January 14, 2016. The chimeras, creatures designed by Viollet-le-duc in the 19th century, are fantastic birds, hybrid beasts and mythical monsters perching on the towers.  REUTERS/Charles Platiau  - LR2EC1E1BEM8A
Charles Platiau / REUTERS

1790-ih je Notre Dame oštećena tijekom Francuske revolucije. Tada je oštećen velik broj vjerskih slika i predmeta, a blago je opljačkano. Odrubljene su glave 28 kipova na zapadnoj fasadi. Uništene su i sve ostale velike statue na pročelju, osim one Djevice Marije.

Katedrala je obnovljena 25 godina nakon objave knjige 'Zvonar Crkve Notre Dame' Victora Hugoa iz 1831. godine.

Kritike na račun vatrogasaca

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u gašenju požara sudjelovalo 400 vatrogasaca. Na Twitteru pariških vatrogasaca pojavilo se stotine komentara podrške i zahvale, no mnogi se pitaju i je li moglo biti učinjeno više.

Zapovjednik pariških vatrogasaca Jean-Claude Gallet sinoć je pohvalio svoje ekipe, rekavši da su spasili katedralu od potpunog uništenja. Dodao je da je to veliko postignuće stotina vatrogasaca koji su se borili da se vatra ne proširi i na sjeverni toranj.

Dvije trećine krovišta katedrale je uništeno, a jedan je vatrogasac ozlijeđen. Ekipe nastavljaju raditi na hlađenju cijele strukture i držanju požara pod kontrolom, dodao je Gallet.

Ipak, bilo je i kritika na njihov račun: da nisu dovoljno brzo odgovorili na dojavu i požaru, kao i da se činilo da nisu imali pravu opremu za borbu s tako velikom vatrenom stihijom.

Čini se da je vatra bješnjela u katedrali dugo vremena prije nego što su stigli prvi mlazovi vode koji su ju mogli ugasiti.

Mnogi su o tragediji gledali na televiziji, a pitaju se jesu li vatrogasne postrojbe bile dovoljno dobro opremljene za požar takve veličine. Sinoć se francusko ministarstvo unutarnjih poslova pokušalo obraniti od takvih kritika, rekavši da je mobilizirano čak 400 vatrogasaca. Rekli su da za gašenje nisu koristili zrakoplove jer su se bojali da će težina vode s takve visine uzrokovati rušenje velikih dijelova katedrale. Izjavili su i da su za gašenje koristili jedan iznimni uređaj, dizalicu koja je vatrogasce podizala kako bi se mogli boriti s vatrom na visini, prenosi Daily mail.

Ipak, prema fotografijama, to je bio jedini uređaj takve vrste pa su se stanovnici počeli pitati zašto nije korišteno više dizalica i tlačnih crijeva koja bi gasila plamen odozgo. Pariške su vlasti ustrajale na odgovoru da je bilo gotovo nemoguće dignuti vatrogasne ekipe na vrh zgrade.

Mještanin Michel Dupont rekao je da su se ljudi koji žive u blizini katedrale uzrujali jer nije bilo više opreme za gašenje te da mnogi postavljaju pitanja o odgovornosti vlasti.

'Kako to da nema vatrogasaca ili kanadera? Gdje su svi?'

Neki su Parižani rekli da u ovakvim slučajevima trebaju vatrogasce iz Kalifornije.

'Kakva tragedija. Notre Dame je izgubljena. Gdje su vatrogasci?', jedan je od komentara Parižana na društvenim mrežama.

Francuske novine Le Monde objasnile su kasnije da kanaderi mogu izbaciti i šest tona vode, što predstavlja veliku opasnost za ljude, ali i građevinu, pa gašenje kanaderima nije uobičajeno u gradovima. Takva bi intervencija mogla uništiti i ono malo strukture katedrale koja je sačuvana.

Naime, cijelo je kroviše Notre Damea napravljeno od drvene građe, a pritom je korišteno čak 5.000 hrastova. Zbog tolike količine drva, zapravo nije čudno da se vatra širila tako brzo.

Ta je drvena struktura dugo bila predmet zabrinutosti, a projekt obnove vrijedan 6,8 milijuna dolara bio je u tijeku kad je požar izbio. Kako je vatra počela blizu mjesta na kojima se nalaze skele, pojavile su se i tvrdnje da je do požara došlo upravo zbog radova na obnovi. Dužnosnici ipak još nisu utvrdili radi li se o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:30