ZAHVAT ZAKAZAN ZA RUJAN

Bivša japanska carica Michiko mora na operaciju zbog karcinoma dojke

japanska carica Michiko
 REUTERS

Bivša japanska carica Michiko mora na operaciju dojke nakon što joj je dijagnosticirana rana faza karcinoma, objavila je japanska carska kuća.

Pregled ultrazvukom tijekom redovitog pregleda u srpnju otkrio je čvor u lijevoj dojci, a dodatne pretrage obavljene početkom mjeseca pokazale su da je riječ o karcinomu.

Operaciji će vjerojatno biti podvrgnuta u rujnu.

Michiko (84) tijekom kolovoza odmarat će se kako bi očuvala snagu, navodi se u priopćenju carske palače. Prilikom ranijih pregleda, poduzetih prije pola godine i prije godinu dana, nisu bili utvrđeni nikakvi problemi, dodaje se.

Bivši japanski car Akihito i carica Michiko odstupili su s te pozicije u travnju ove godine nakon tri desetljeća na tronu.

Akihito (85), koji je prošao liječenje karcinoma prostate i operaciju srca, prepustio je mjesto svom sinu Naruhitu.

Akihito i Michiko prvi su vladari koji su abdicirali u najstarijoj monarhiji na svijetu.

Tijekom vladavine carski par doprinio je modernizaciji japanske monarhije, koja je duboko ukorijenjena u tradiciju te su zbog toga stekli veliku popularnost među Japancima.

Michiko je prva pučanka koja se udala za nasljednika trona. Rođena je 1934. u Tokiju, gdje je pohađala prestižan ženski koledž i potom studirala englesku književnost.

Par se susreo tijekom teniskog turnira 1959. i buknula je ljubav. Odbijanje princa nasljednika da pristane na tradicionalan, aranžirani brak u ime braka iz ljubavi doživljeno je kao jaka afirmacija demokratskog Japana.

Mladi par odlučio je živjeti sa svojom djecom odustavši od dotadašnje prakse da djecu podižu njegovateljice.

Michiko je 1960. postala majka današnjeg cara Naruhita te je 1965. rodila drugog sina, princa Akishina.

Carski par bio je poznat i po tome što je osobno bio prisutan među svojim zemljacima tijekom velikih prirodnih katastrofa, poput tsunamija koji je 2011. devastirao velike dijelove istočnog Japana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 06:48