ISTRAGA U FRANCUSKOJ

Bivša ministrica zdravstva optužena za ugrožavanje života: ‘Neću dopustiti da se blati moj rad‘

Podnesene su tužbe zbog nedostatka zaštitne opreme za medicinsko osoblje i građane te pogrešaka u vezi s obvezom nošenja maske
Agnes Buzyn
 Lucas BARIOULET/AFP

Bivša francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn, koja je sredinom veljače 2020., na početku epidemije covida-19, dala ostavku, optužena je u petak za "ugrožavanje tuđih života" zbog njezina upravljanja pandemijom.

Buzyn je optužena nakon saslušanja na Republičkom sudu pravde (CJR) koji vodi istragu o upravljanju epidemijom covida-19, doznaje se od tužiteljstva suda.

Bivša ministrica je prva dužnosnica optužena u tom slučaju koji se bavi načinom - i dan-danas na meti kritike - na koji su francuske vlasti svakodnevno upravljale epidemijom koronavirusa koji je odnio najmanje 115.000 života u zemlji, pokazuju podaci francuske agencije za javno zdravstvo.

Početkom 2020. Buzyn, hematologinja po struci, bila je na čelu ministarstva zdravstva.

Nakon odlaska iz vlade zbog kandidiranja za gradonačelnicu Pariza na lokalnim izborima, u ožujku 2020. digla je buru kad je, nakon poraza, rekla novinarima da je izborni proces trebalo prekinuti zbog prijetnje epidemije.

Nakon toga je više tužbi - za nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje i građane te pogrešaka u vezi s obvezom nošenja maske - podneseno CJR-u koji je u srpnju 2020. počeo istragu o prekršaju "nesudjelovanja u suzbijanju katastrofe".

"Ovo je za mene izvrsna prigoda da iznesem svoje mišljenje i da se utvrdi istinitost događaja. Neću dopustiti da se blati rad vlade i moj rad kao ministrice jer smo toliko učinili kako bismo pripremili našu zemlju na svjetsku zdravstvenu krizu koja, podsjećam, još traje", rekla je novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13