IZA REŠETAKA

Bivša misica koja se udala za notornog narkobossa krenula stopama svog supruga

Emma Coronel Aispuro uhićena je pod sumnjom krijumčarenja narkotika i pomaganja u organiziranju suprugovog bijega iz zatvora
 Kena Betancur

Žena bivšeg meksičkog kralja droge El Chapa, Emma Coronel Aispuro, uhićena je pod sumnjom krijumčarenja narkotika i pomaganja u organiziranju suprugovog bijega iz zatvora.

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država objavilo je priopćenje u kojem navode kako je 31-godišnja američko-meksička državljanka uhićena u međunarodnoj zračnoj luci Dulles američke savezne države Virginije i da će se danas pojaviti na saveznom sudu putem video konferencije.

Prema sudskim dokumentima koje prenosi Guardian, Coronel se tereti za sudjelovanje u distribuciji kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane namijenjenih za uvoz u SAD.

Optužena je i za urotu kako bi pomogla organizirati bijeg supruga Joaquina “El Chapo” Guzmana kroz 1,5 km dug tunel iz zatvora Altiplano u Meksiku u srpnju 2015.

Coronel je navodno surađivala s Guzmanovim sinovima u organiziranju plana bijega, što je uključivalo kupovinu zemljišta u blizini zatvora, vatrenog oružja i oklopnog kamiona te krijumčarenje šefa narkokartela GPS satom kako bi osigurali da tunel za bijeg uistinu dolazi do njegove ćelije.

image
Kena Betancur

„Nakon ponovnog uhićenja Guzmana u Meksiku u siječnju 2016. godine, Coronel Aispuro navodno je sudjelovala u planiranju još jednog bijega iz zatvora prije Guzmanovog izručenja SAD-u u siječnju 2017. godine”, navodi se u priopćenju.

El Chapo je na suđenju u New Yorku 2019. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu plus 30 godina.

Coronel je svakog dana suđenja bila u sudnici i po društvenim mrežama konstantno pisala kako će uvijek biti uz njega, čak i kada su dokazi uključivali poruke između njezina supruga i jedne od njegovih ljubavnica.

Prije izricanja kazne dala je emocijama nabijen TV intervju u kojem je isticala kako je Guzman bio „skroman” muškarac i žalila se kako su mediji El Chapa učinili „previše poznatim”.

Inače, Coronel je rođena na ranču u Kaliforniji. Njezina majka je Ines Coronel Barreras, "poručnica" srednjeg ranga u kartelu Sinaloa. Za El Chapa se udala dok je imala 18 godina, u isto vrijeme kad je otpočinjala svoju karijeru kao misica. 32 godine mlađa je od Guzmana s kojim ima devetogodišnje kćeri blizanke.

Njezino uhićenje vjerojatno će dodatno zakomplicirati odnose između vlada Joe Bidena i meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

image
Johannes Eisele

Meksički tužitelji nedavno su odbili podnijeti tužbu protiv bivšeg ministra obrane, generala Salvadora Cienfuegosa, koji je uhićen prošlog listopada nakon slijetanja u Los Angeles i optužen za zaštitu narkokartela.

Vlada Lopeza Obradora zatražila je tada njegov povratak, optužujući SAD za postupanje bez njihova znanja. SAD su naposljetku odbacile optužbe i vratile Cienfuegosa u Meksiko. Meksički Kongres je u međuvremenu usvojio zakon kojim se ograničava djelovanje stranim agentima DEA u Meksiku. Američki dužnosnici upozorili su da bi ova odluka mogla ugroziti prekograničnu suradnju glede sigurnosnih pitanja.

Falko Ernst, analitičar Međunarodne krizne skupine, istaknuo je kako je znakovito vrijeme uhićenja.

"Čini se kako to je slanje poruke Sjedinjenih Američkih Država koja ovime poručuje da njihovi tradicionalni alati uhićenja i suđenja visoko pozicioniranih aktera još uvijek nisu stvar prošlosti, čak ni nakon Cienfuegosa”, izjavio je Ernst.

Iako je El Chapo u zatvoru, kartel Sinaloa još uvijek je aktivan u Meksiku. Dijelom ga vode njegovi sinovi.

Meksički predsjednik Lopez Obrador izbjegava govoriti loše stvari protiv kartela i El Chapa, a lokalni mediji su objavili i kako je prošle godine posjetio Guzmanovu majku koja ga je molila za pomoć u dobivanju američke vize kako bi mogla posjetiti sina u zatvoru "Supermax" u Firenci u Coloradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:23