STRAVIČAN SLUČAJ

Bivša njemačka pripadnica IS-a osuđena zbog ubojstva djevojčice, objavljeno kako su ju mučili

Bračni par je djevojčicu, kao kaznu zbog mokrenja u krevet, svezanu držao na suncu bez vode, zbog čega je djevojčica umrla
Jennifer Wenisch prikriva lice registratorom u sudnici
 SVEN HOPPE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Viši pokrajinski sud u Münchenu osudio je u ponedjeljak, nakon dvije i pol godine suđenja, njemačku državljanku Jennifer Wenisch na 10 godina zatvora zbog ubojstva djevojčice koju su ona i njezin suprug, kao pripadnici terorističke Islamske države u Siriji, kupili i držali kao robinju 2015.

Predsjednik sudskog vijeća Reinhold Baier smatra kako je dokazano da su osuđena i njezin suprug, Iračanin Taha al Jumaily, protiv kojeg se trenutno vodi proces u Frankfurtu na Majni, kupili i držali jednu ženu i njezinu kćerku, pripadnice etničke skupine Jezida.

Nedugo potom bračni par je djevojčicu, kao kaznu zbog mokrenja u krevet, svezanu držao na suncu bez vode, zbog čega je djevojčica nakon kraćeg vremena umrla.

„Optužena je od samog početka trebala znati da se dijete nalazi u životnoj opasnosti i nije učinila ništa kako bi spriječila njezinu smrt", stoji u obrazloženju presude.

Kako stoji u presudi, Jennifer Weinisch, koja je zbog supruga prešla na islam, neprekidno se suprugu žalila na majku i dijete, nakon čega je suprug, pripadnik IS-a, fizički zlostavljao zatočenice.

Sam IS je navodno zbog smrti djevojčice htio kazniti bračni par, koji je nakon toga pobjegao u Tursku, gdje su, nakon ponovnog pokušaja ulaska u Siriju, uhićeni i 2018. izručeni Njemačkoj.

Obrana osuđene je tvrdila kako nema dokaza da je njihova klijentica odgovorna za smrt djevojčice te su majku ubijene nazvali "nepouzdanim svjedokom".

Državno odvjetništvo, koje je tražilo doživotnu zatvorsku kaznu, ostavilo je otvorenim hoće li uložiti žalbu na presudu.

Jennifer Weinisch, koja potječe iz savezne pokrajine Donja Saska, optužnica je osim ubojstva teretila i za pripadnost terorističkoj organizaciji i zločin protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 22:46