BOLIVIJA

Bivša privremena predsjednica Jeanine Anez uhićena zbog umiješanosti u navodni državni udar 2019.

Bolivijska socijalistička vlada, koja se vratila na vlast u listopadu, planira uhititi cijeli niz dužnosnika bivše vlade
Jeanine Anez
 AFP PHOTO/BOLIVIAN PRESIDENCY

Bolivijska socijalistička vlada uhitila je u subotu bivšu privremenu predsjednicu Jeanine Anez zbog umiješanosti u navodni državni udar 2019., potpalivši time političke napetosti nakon žestokih krvavih prosvjeda prije manje od dvije godine.

Potez vlade označava eskalaciju neprijateljstava između sadašnje ljevičarske vlade i konzervativnijih političkih protivnika koje optužuju za svrgavanje dugovječnog vođe Eva Moralesa.

"Politički progon je počeo", objavila je Anez na Twitteru uoči svog uhićenja.

"MAS se odlučio vratiti na diktatorski stil vladanja", dodala je, aludirajući na socijalističku stranku.

Bolivijska socijalistička vlada, koja se vratila na vlast u listopadu, planira uhititi cijeli niz dužnosnika bivše vlade, kao i bivše policijske i vojne dužnosnike koje optužuje za pripremanje puča.

Anez je preuzela vlast krajem 2019. pošto su masovni žestoki prosvjedi protiv Moralesove vlade urodili plodom. Morales je dao ostavku zbog optužbi za krađu izbora kada se natjecao za četvrti po redu mandat, protivno ustavu.

Morales i njegovi pristaše su tvrdili da su svrgnuti s vlasti u puču u kojem je sudjelovala i vojska i u kojem su, kako tvrde, sudjelovale strane vlade.

Moralesova stranka MAS vratila se na vlast na izborima u listopadu 2020., s predsjednikom Luisom Arceom na čelu države.

Anez odbacuje optužbe za sudjelovanje u državnom udaru.

"Bio je to ustavni slijed događaja zbog izborne prevare", istaknula je Anez.

Pobjeda Arcea, bivšeg Moralesovog minista gospodarstva, mogućila je Moralesu da se vrati u zemlju iz egzila u Argentini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45