ALARMANTNA STUDIJA

Bivša šefica londonske policije: ‘Pandemija i internet djecu su gurnuli u ralje ultradesničara‘

Zbog boravka na internetu bez nadzora sve više djece u vrlo mladoj dobi pristaje uz radikalne ideologije
 AFP

Skupine ekstremne desnice u Velikoj Britaniji ciljaju na sve mlađu djecu u pokušaju da ih radikaliziraju i vrbuju za vlastite ciljeve. Dječak iz gradića Bootle u Lancashireu tako je usvojio ekstremističku ideologiju igrajući online igru Fortnite, prenosi Guardian.

Pandemija je posvuda značila da djeca više nenadziranog vremena provode na internetu. Zbog toga su se djeca i mladi našli izloženiji nizu spornih sadržaja, pa tako i desničarskoj ideologiji. Socijalna i fizička izolacija tijekom pandemije stvorile su savršen kontekst za radikalizaciju krajnje desnice, kaže bivša šefica londonske policije Vicky Washington.

Ne događa se to spontano, nego ciljano. Ekstremističke skupine infiltrirale su se u online forume u kojima se raspravlja o igrama i posvuda po internetu posijale svoje tragove, upoznavajući sve mlađu djecu s rasističkim i neonacističkim stavovima. Među ostalim, tako se širi i ideologija "incela", mladića ogorčenih zbog prisilnog celibata, koji se žele osvetiti djevojkama koje im uskraćuju seks, na koji oni, vjeruju tako, imaju pravo.

Julia Ebner, viša suradnica Instituta za strateški dijalog (ISD), upozorava da postoje slučajevi vrlo mladih ljudi koji su se radikalizirali do te mjere da su planirali ili čak izveli napade. Riječ je o vrlo malom broju djece i mladih, ali stručnjaci su zabrinuti zato što dobna granica osoba uhićenih zbog krajnje desnog ekstremizma radikalno pada.

U siječnju je učenik iz Darlingtona postao najmlađom osobom u Velikoj Britaniji osuđenoj za kaznena djela terorizma. Imao je 13 godina kada je uhićen u sklopu istrage o desničarskom terorizmu i optužen za posjedovanje priručnika za izradu eksploziva. Prije toga, najmlađi osuđeni za terorizam u Velikoj Britaniji bio je 16-godišnjak iz Cornwalla, uhićen također zbog terorističkih priručnika u dobi od 13 godina. U jednom slučaju postoji sumnja u povezanost jednog 10-godišnjaka s ekstremizmom.

Broj maloljetnika uhićenih zbog terorizma povećan je lani s 21 na 29, što je najveći skok od početka vođenja evidencije 2001. Mlađi od 18 sada čine 15 posto svih uhićenih povezanih s terorizmom.

Učitelji često alarmiraju stručnjake, tražeći da pomognu đacima, zbog zabrinutosti da su uvučeni u krug krajnje desnice. Britanci imaju program Prevent, koji pomaže izvlačenju mladih iz ralja ekstremista. Roditelji često ne budu svjesni opasnosti, a mnogi to odbacuju kao "samo online, nije stvarno", prenosi Guardian.

U britanskoj policiji kažu kako su predani borbi protiv onih koji šire stavove koji promiču nasilje i mržnju i radikaliziraju druge. Policija tu nije bespomoćna: tehnološke tvrtke morat će brzo ukloniti i ograničiti širenje ilegalnog sadržaja, ili će se suočiti sa strogim kaznama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:58