OSTAVLJENA BOGATAŠICA

Bivša žena jednog od najimućnijih ljudi svijeta pokazala veliko srce - donirala čak 6 milijardi dolara

Za razliku od većine donatora, MacKenzie Scott, bivša žena osnivača Amazona Jeffa Bezosa, pritom nije postavljala nikakve uvjete
MacKenzie Scott
 Jorg Carstensen/dpa/AFP

MacKenzie Scott, bivša žena osnivača Amazona Jeffa Bezosa prošle je godine dala čak 6 milijardi dolara u humanitarne svrhe, prenosi AFP. Za razliku od većine donatora, pritom nije postavljala nikakve uvjete.

Njezin primjer izvanredan je upravo zbog toga što odustaje od kompliciranih potvrda i provjera koje donatori traže od primatelja pomoći. Kako bi spriječili zloupotrebe, mnogi bogati donatori osnivaju fondacije koje kompliciranim setom pravila zahtijevaju od primatelja pomoći detaljnu specifikaciju svake potrošene kune.

MacKenzie umjesto toga promovira novi oblik filantropije, temeljen na povjerenju, tumači Laura MacDonald, šefica fondacije Giving USA, neprofitne udruge koja analizira velike donatore. Filantropija temeljena na povjerenju ukida dio birokratskih zahtjeva koje nameću donatori. Primjer MacKenzie Scott može ohrabriti druge donatore da više riskiraju, i tako olakšaju život brojnim udrugama i institucijama koje ovise od donacija.

U prosincu je MacKenzie Scott financijski pomogla 384 organizacije, među ostalim one za pomoć imigrantima i socijalno ugroženima u pandemiji.

"Ova je pandemija uništila život Amerikanaca koji su se već borili za preživljavanje", poručila je MacKenzie Scott. Više su na udaru žene, obojeni kao i siromašni. A u međuvremenu se znatno povećalo bogatstvo milijardera, upozorila je bivša supruga Jeffa Bezosa.

Procjenjuje se da je sporazumnim razvodom dobila 58 milijardi dolara, uz obavezu da veći dio tog bogatstva uloži u borbu protiv društvenih nepravdi. U srpnju je najavila donacije od 1,7 milijardi dolara, a u prosincu još 4,2 milijarde.

Phil Buchanan, predsjednik Centra za djelotvornu filantropiju, kaže da se nada da će taj ogroman novac djelovati kao noga u dupe svima onima koji sjede na ogromnom bogatstvu u ovim teškim vremenima. Među ostalim i na Jeffa Bezosa. On je lani donirao 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, što je bila najveća pojedinačna donacija 2020. No ipak se smatra da je MacKenzie Scott učinila više, jer ona raspolaže tri puta manjim bogatstvom. U 2019. godini u SAD su donacije dosegle 450 milijardi dolara.

Nije bitan samo iznos, nego i jednostavnost i brzina povlačenja novca. Scott je prekinula s teškim bremenom dosadašnjih običaja da se utrošeni novac mora pravdati kilogramima birokracije, s višestrukim provjerama i kontrolama, što često komplicira posao dobrotvornim udrugama. Pandemija je pojačala imperativ za što brže izvlačenje novca, ističe Benjamin Soskis iz američkog Centra za neprofitne organizacije i filantropiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:13