DUHOVI PROŠLOSTI

BIVŠEG BRITANSKOG PREMIJERA SUMNJIČE ZA PEDOFILIJU! Policija poziva žrtve da se jave i pomognu u istrazi

 Wiki CC/Allan warren

Policija je imenovala Sir Edwarda Heatha kao osumnjičenog pedofila u nevjerojatnom obratu istrage o velikom lancu zlostavljača djece u koji su prije nekoliko desetljeća navodno bili upleteni brojni zastupnici i dužnosnici u Velikoj Britaniji.

Pozivajući potencijalne žrtve bivšeg britanskog premijera da se jave, policija u Wiltshireu otkrila je da je upravo Sir Edward, koji je umro 2005. godine, a Britaniju je kao konzervativni premijer vodio od 1970. do 1974. godine, naveden kao jedan od zlostavljača.

Policija je potvrdila kako radi s nadležnim službama u podršci žrtvama, no odbila je iznijeti bilo kakve detalje oko optužbi protiv bivšeg premijera, koji je preminuo s 89 godina života.

Zapanjujuće otkriće došlo je nakon što je Nezavisno policijsko vijeće za pritužbe istraživalo tvrdnje da je policija potiho odustala od suđenja jednom kriminalcu u 90-ima nakon što je tuženik zaprijetio da će prokazati Sir Edwarda kao pedofila.

Prošlog je ljeta jedan umirovljeni policajac, koji je bio u službi 90-ih, izašao u javnost s informacijom da su mu nadređeni naredili zaustavljanje kaznenog progona jer bi isti mogao dovesti do 'provlačenja imena premijera kroz blato'.

Identitet tuženika na suđenju i dalje nije poznat, no navodno nije bio zlostavljan od strane Sir Edwarda. Navodno je suđenje bilo u samim počecima kada se od njega odustalo.

Policajac koji je izašao u javnost s informacijama kazao je kako se protivio naredbi, no njegove su pritužbe 'pometene pod tepih'. Međutim, kada se prošle godine ponovno pojavila kritika na račun policije oko istrage slučaja zlostavljanja djece u Rotherhamu, policajac je uložio i službeni prigovor.

Wiltshirska policija je provela istragu oko navoda te u ožujku ove godine stvar prebacila na Nezavisno policijsko vijeće za pritužbe koje će sada utvrditi postoje li dokazi policijskog zataškavanja te što je učinjeno oko optužbi protiv Sir Edwarda.

U međuvremenu, glasnogovornik wiltshirske policije kazao je kako detektivi pozivaju sve navodne žrtve da se jave.

- Ukoliko postoje dokazi da su se navedeni zločini zaista dogodili, učinit ćemo sve da odgovorne osobe odgovaraju za to - kazao je glasnogovornik.

Sir Edward je oduvijek bio šutljiv oko svog privatnog života i dok su glasine često kolale ovo je prvi put da je preminuli torijevac javno povezan sa zlostavljanjem djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 15:38