AŠRAF GANI

Bivši afganistanski predsjednik opet se opravdava zbog bijega: ‘Da sam ostao, izbilo bi nasilje kao 90-ih‘

Gani tvrdi da nije imao izbora i da je morao napustiti zemlju, kako bi izbjegao nasilje širokih razmjera.
(FILES) In this file photo taken on June 25, 2021, Afghan President Ashraf Ghani speaks during a bipartisan leadership meeting with House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif., at the US Capitol in Washington, DC. - Ghani said on August 15 after fleeing the country that the Taliban had won, as the militants entered Kabul -- nearly 20 years after they were ousted from power by a US-led invasion. (Photo by Jim WATSON/AFP)
 Jim Watson

Bivši afganistanski predsjednik Ašraf Gani ispričao se narodu Afganistana nakon što je pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate, javlja BBC u četvrtak.

"Napustiti Kabul bila je najteža odluka u mome životu", rekao je dodavši da mu je žao što "nije mogao učiniti da to drugačije završi".

Gani je iznenada napustio Afganistan dok su 15. kolovoza talibanski militantni napredovali prema Kabulu.

Rekao je da nije namjeravao napustiti svoje ljude, no da je to "bio jedini način."

U izjavi podijeljenoj na Twitteru u srijedu, Gani je rekao da nije imao izbora i da je morao napustiti zemlju, kako bi izbjegao nasilje širokih razmjera.

"Otišao sam na nagovor osiguranja palače, koje me je savjetovalo da bi ostanak uzrokovao iste ulične borbe kakve su se događale u gradu tijekom građanskog rata 90-ih", napisao je dodavši da je to učinio da spasi Kabul i njegovih šest milijuna stanovnika.

Rekao je da je posvetio 20 godina pomaganju da Afganistan postane "demokratska, uspješna i nezavisna država."

Gani je ponovno odbacio "neutemeljene" optužbe da je u Ujedinjene Arapske Emirate otputovao s oko 169 milijuna dolara.

72-godišnji bivši predsjednik, kojeg su drugi afganistanski političari žestoko kritizirali zbog napuštanja zemlje, rekao je da će uskoro progovoriti o događajima koji su doveli do njegova odlaska.

U obraćanju uživo na Facebooku 18. kolovoza, Gani je rekao da ga je njegovo osiguranje "natjeralo" da napusti Afganistan jer je "postojala realna šansa da bude zarobljen i ubijen."

Kad su talibani ušli u predsjedničku palaču u Kabulu, rekao je da su ga "počeli tražiti od sobe do sobe."

Odbacivši optužbe da je sa sobom odnio velike količine novca kad je napuštao zemlju, Gani je rekao da "mu nije bilo dopušteno ni da skine sandale i obuje cipele".

Talibani, koji su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u velikoj ofenzivi prije više od tri tjedna, najavili su ranije ovoga tjedna osnivanje u cijelosti muške, privremene vlade koja će voditi zemlju.

U srijedu su deseci žena u Kabulu i sjeveroistočnoj afganistanskoj provinciji Badakhshanu prosvjedovale protiv nove vlade, rekavši da neće prihvatiti vladu u kojoj nema žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 00:56