IZDAO SVOJU ZEMLJU

BIVŠI AGENT CIA-E OSUĐEN NA 19 GODINA ZATVORA Prodao se Kinezima za 100.000 dolara i obećanje da će se pobrinuti za njega 'do kraja života'

 Norbert Dr. Lange / Panthermedia / Profimedia

Bivši agent CIA-a osuđen je pred saveznim sudom u Virginiji u petak na 19 godina zatvora nakon što je priznao krivnju da je postao kineski špijun, objavili su savezni tužitelji.

Jerry Chuan Shing Lee (55) napustio je CIA-u u 2007. i preselio  se u Hong Kong.

Nekoliko godina kasnije 2010. pristupilo mu je dvoje kineskih obavještajaca i ponudilo 100.000 dolara i obećanje da će se pobrinuti za njega "do kraja života" u zamjenu za informacije koje je dobio kao časnik CIA-e.

Stotine tisuća dolara nakon toga uplaćeno je na njegov osobni bankovni račun između 2010. i 2013. u zamjenu za njegove usluge.

"Umjesto da poštuje odgovornost i ispuni svoje obveze da ne otkrije informacije vezane za nacionalnu sigurnost Lee je prodao svoju zemlju, sudjelovao u zavjeri da postane špijun strane vlade i potom opetovano lagao istražiteljima o svome ponašanju", napisao je Zachary Terwilliger, američki savezni tužitelj za istočni okrug Virginije u priopćenju.

Lee je u svibnju priznao krivnju za sudjelovanje u zavjeri čiji je cilj bio proslijediti informacije vezane uz američku nacionalnu sigurnost i obranu stranoj vladi.

Lee je jedan od tri bivša američka obavještajna časnika koji su osuđeni na duge kazne zatvora u proteklih nekoliko mjeseci za optužbe povezane sa špijunažnom za Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2020 22:36