OLEKSANDR LEVČENKO

Bivši ambasador Ukrajine u RH: ‘NATO se ponaša kao uplašeni zec koji drhti od straha da ruski medvjed ne dođe po njega‘

‘Bruxellesu je u ovom trenutku najvažnije da Moskva ne pomisli da NATO Ukrajincima želi pomoći da izbjegnu masakr‘, rekao je Levčeno

Ustavni trg u Harkivu nakon raketiranja; u krugu: Oleksandr Levčenko

 Sergey Bobok/AFP; Sandra Šimunović/Cropix

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za Jutarnji je komentirao činjenicu da se Sjevernoatlantski savez (NATO) za sada ne želi izravno uključiti u rat u Ukrajini, a ni nametnuti zonu zabrane letova iznad iste.

- Molba Kijeva da se zatvori zračni prostor nad Ukrajinom, ili barem nad ukrajinskim nuklearnim elektranama, odbijena je na zadnjem samitu NATO-a u Bruxellesu. Kako je rekao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: glavni zadatak NATO-a je izbjegavanje rata s Rusijom - rekao je Levčenko.

- Ukrajina ima slabašno ratno zrakoplovstvo i sustav protuzračne obrane za uništavanje ruskih bombardera te projektila koji uništavaju Harkiv, Sumi, Mariupolj, Černihiv i Kijev. Tu su u pitanju i nuklearke koje mogu razoriti cijeli svijet. Stotine je srušenih ukrajinskih zgrada i ubijenih nedužnih civila - dodao je Levčenko.

- Ali Bruxellesu je u ovom stravičnom trenutku najvažnije da Moskva ne pomisli da NATO Ukrajincima želi pomoći da izbjegnu masakr. Ukrajinski narod to gleda i čudi se: može li ova organizacija uopće nekome pomoći ili ga zaštititi - ustvrdio je Levčenko.

- Izgleda kao uplašeni zec koji drhti od straha da ruski medvjed ne dođe po njega - rekao je Levčenko.

- Moskva je to primijetila, ali i znala da je duh Bruxellesa slab - dodao je Levčenko.

- Predsjednik (Ukrajine Volodimir) Zelenski samo je pitao o čemu je NATO razmišljao kada je zauzeo takvu poziciju te dodao da svi moraju znati da je krv nevinih Ukrajinaca od sada i na rukama NATO-a - ustvrdio je Levčenko.

- NATO je Kijevu odlučio poslati gorivo, ali izgleda u omjeru jedna litra goriva za jednu litru ukrajinske krvi. Ukrajina je jako razočarana, ali ne pomišlja na to da se preda. Nadamo se da će ljudi dobre volje svoje vlade pitati o ovom stavu. Kijev ne želi da netko ratuje umjesto njega, i to je već dokazao. Samo želi izbjeći humanitarnu katastrofu planetarnog obujma - zaključio je bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:52