LEVČENKO ZA JUTARNJI

Bivši ambasador Ukrajine u RH: ‘Poginulo je 13.000 ruskih vojnika, no njihove obitelji to ne znaju‘

‘Na jednoj ruskoj županijskoj skupštini pročitan je SMS jednog ruskog vojnika: ‘Majko, od cijele čete ostala su samo nas četvorica‘

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko

 AFP/cropix

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji je kazao da je u dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu poginulo više od 13.000 ruskih vojnika, no njihove obitelji, čini se, za to još ne znaju. Jer kad bi znale, taj bi se glas brzo pronio Rusijom, kaže Levčenko.

'Ruska okupatorska vojska svaki dan trpi gubitke. Ubijeno je više od 13 tisuća ruskih vojnika. Izgleda da njihove obitelje za to još ne znaju. Službena Moskva krije ove strašne podatke. Njihov glas već bi jako odjeknuo u ruskom društvu, koje živi svojim životom, uživajući u gledanju televizije na kojoj, navodno, hrabri ruski vojnici pobjeđuju 'ukrajinske naciste'. Nemaju oni pojma da okupatorska vojska trpi velike gubitke, a moral im je na niskoj razini', kaže Levčenko.

'Samo ponekad se na društvenim mrežama mogu pronaći iznimke. Tako je na zasjedanju jedne ruske županijske skupštine zastupnica pročitala SMS jednog ruskog vojnika: 'Majko, od cijele čete ostala smo samo nas četvorica.' Nakon toga je žena upitala: 'Je li ovo slučaj pobjedničkog napredovanja ruske vojske?'

Rusija je izgubila tri ratna broda. Pri čemu je posljednji najnovija korveta 'Vasilij Bykov', koja ima tonažu kao cijela ukrajinska flota. Spaljeno je gotovo stotinu ruskih bojnih helikoptera i nešto manje ratnih zrakoplova. Valja obratiti pažnju na to da Rusi pokazuju karte na kojima su, navodno, okupirali sve ukrajinske županije, što apsolutno nije točno. Sve glavne županijske gradove drži ukrajinska vojska, osim Hersona, gdje svaki dan tisuće Ukrajinaca izlazi na prosvjede protiv ruske okupacije. Isto je u gradovima Kahovka i Melitopolj', piše dalje Levčenko.

'Zvao sam svoje rođake iz Černihivske županije. Za njihovu općinu Bobrovica rečeno je da je pod kontrolom ruske vojske, no ona u stvari drži samo tri sela, koji su na putu prema Kijevu i Černihivu. Nema ih čak ni u općinskom centru. Onuda su samo prošli i pokrali sve u trgovinama hrane te zapalili bitne infrastrukturne objekte. Stari ljudi prisjećaju se kako su to radili i fašisti od 1941. do 1943. godine', kaže Levčenko.

'Nigdje nema ni okupatorske administracije, jer ako bi je negdje i bilo, nitko se ne bi usudio tamo raditi. Taj bi sigurno preko noći izgubio glavu. Kremlj je čak pokrenuo internu istragu gdje je nestalo pet milijardi dolara, koji su bili namijenjeni za stvaranje proruske mreže u ukrajinskom društvu. Putin je, u stvari, dobio informaciju o stvaranju paralelne administracije u Ukrajini, koja će dočekati dolazak ruskih vojnika. No izgleda da je novac pokraden, a umjesto stotina tisuća petokolonaša, tamo ih je samo nekoliko tisuća', kaže bivši ukrajinski veleposlanik.

'Tako u stvari u općini Bobrovica, Rusi kontroliraju samo neke dijelove puta za Kijev i Černihiv te nekoliko sela. I to je sve. Tako je i u drugim županijama. Oni nemaju dovoljno vojske da sve kontroliraju. Zbog toga uglavnom projektilima i zrakoplovstvom gađaju civilne objekte, poput tvornice za proizvodnju kruha u Makarivu nedaleko Kijeva.

Sada je u stadiju realizacije prijedlog stvaranja posebnog međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini. Ali prvo moramo zaštiti Ukrajinu od rusko-fašističke vojske, a kasnije dovesti rukovodstvo Kremlja na sud za ratne zločine. Ratni zločinci moraju biti osuđeni na dugogodišnje kazne u međunarodnim zatvorima kako bi imali vremena razmišljati o svojim zločinima', napisao je bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:50