OLEKSANDR LEVČENKO

Bivši ambasador Ukrajine u RH: ‘To što radi Rusija nije radio ni Wehrmacht! Rusi ne brinu za svoje poginule‘

‘Ovima u komotnoj europskoj zečjoj rupi poručujemo samo jedno: možemo zaustaviti ruskog okupatora, ali uz vašu pomoć‘, rekao je Levčenko

Ustavni trg u Harkivu nakon raketiranja; u krugu: Oleksandr Levčenko

 Sergey Bobok/Afp; Sandra Šimunović/Cropix

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za Jutarnji je komentirao činjenicu da su Rusi, prema svemu sudeći, odustali od borbe na terenu i okrenuli se bombardiranju ukrajinske civilne infrastrukture.

- Rusi su projektilima i udarcima zrakoplovstva uništili Borodjanku, grad koji je imao 14 tisuća ljudi. Gostomelj, grad od 17 tisuća ljudi, također je gotovo cijeli uništen. To su predgrađa Kijeva. Ogromne ruševine od nemilosrdnih udara ruskog zrakoplovstva nalaze se u Harkivu, Mariupolju, Sumi i Černihivu - rekao je Levčenko.

- Okupatorska vojska sada puno manje vodi borbe na terenu, a više bombardira civilnu infrastrukturu kako bi milijuni ostali bez vode, struje, plina i grijanja. To su radili nacisti kad su 1941. ulazili u Ukrajinu - dodao je bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj koji se trenutno nalazi u Kijevu.

- Što nije radio Wehrmacht, sada radi ruska vojska: svoju vojnu tehniku Nijemci gotovo nikad nisu stavljali usred civilnih kuća kako bi izbjegli povratno bombardiranje. Ukrajinci su locirali mnoge kolone ruskih vojnih vozila, no ne mogu ih granatirati zato što stoje usred naših civilnih objekata i stanovništva. Rusi prisiljavaju naše ljudi da stoje oko njihove vojne tehnike koja je trenutno bez goriva - ustvrdio je Levčenko.

- Još nešto nije radio Wehrmacht: posmrtne ostatke svojih vojnika nikad nije ostavljao na ratištu. Rusi ne brinu za svoje poginule. Kod njih ukrajinski život ne košta ništa, a izgleda ni ruski. Ova se moskovska horda došla napiti tuđe krvi i uništiti sve ukrajinsko što joj se nađe na putu, no teško joj ide - rekao je bivši veleposlanik.

- Ukrajinci se nisu pripremali za rat s Rusijom, ali se drže. Postavljamo logično pitanje kolektivnom Zapadu. Zahvaljujemo na ogromnoj političkoj i diplomatskoj podršci. Hvala na žestokim sankcijama i vojno-ekonomskoj podršci Ukrajini. Ali ovo ne zaustavlja Putina. Njega može zaustaviti ruski narod, ali tamo informacijska zombifikacija traje više od 22 godine. Ja osobno dobivam poruke podrške iz cijelog svijeta, samo ne od naših rođaka iz Rusije - dodao je Levčenko.

- Putina može zaustaviti i okruženje ako na bojišnici u Ukrajini dobro dobije po nosu. Mi to možemo uraditi, ali uz pomoć Zapada. Kijev se svojedobno odrekao trećeg najsnažnijeg nuklearnog potencijala u svijetu u koristi garancije teritorijalne cjelovitosti. Zapad je zbog tog poteza Ukrajine u zadnji 30 godina uštedio 1,5 bilijuna dolara, koje bi morao potrošiti na obranu. Ukrajina sada dobiva stotine milijuna dolara vrijednu vojnu podršku. To je 1500 puta manje od iznosa koji je Zapad uštedio. Zato tražimo zatvaranje zračnog prostora nad Ukrajinom. Ovo smatramo realnom podrškom koja je potreba da milijune Ukrajinaca spasimo od genocida - ustvrdio je bivši veleposlanik.

- A ovima u komotnoj europskoj zečjoj rupi poručujemo samo jedno: možemo zaustaviti ruskog okupatora, ali uz vašu pomoć. Ako Moskva zauzme Ukrajinu, medvjeđa će šapa izvaditi ove borce za mir iz rupe i okrutno završiti svoj posao. U zečjoj rupi nema spasa. Budite, ako ne lavovi, onda barem vukovi. Politika zeca nema perspektive - zaključio je Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:29