PRIJETNJE SVE GLASNIJE

Bivši američki ministar obrane: Rusija traži moguću izliku za korištenje nuklearnog oružja

Glasnogovorinik Kremlja rekao je da bi se takvo oružje moglo upotrijebiti ako se Rusija suoči s ‘egzistencijalnom prijetnjom‘

Vladimir Putin nuklearna raketa

 Afp

Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da isključi mogućnost korištenja nuklearnog oružja tijekom sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je prijetnju o upotrebi nuklearnog oružja, a u intervjuu za CNN u utorak, Peskov je odbio isključiti takvu mogućnost.

Peskov je rekao da bi se takvo oružje moglo upotrijebiti ako se Rusija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Rusija, inače, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane John Kirby rekao je da su priče o nuklearnom oružju koje dolaze iz Moskve "opasne".

"To nije način na koji bi odgovorna se jedna nuklearna sila trebala ponašati", rekao je novinarima.

No Kirby je dodao kako dužnosnici Pentagona "nisu vidjeli ništa što bi ih navelo da zaključe da moraju promijeniti svoju strategiju".

"Situaciju pratimo svaki dan, najbolje što možemo", dodao je.

Bivši američki ministar obrane Leon Panetta također je kritizirao komentare Peskova.

"Ne vidim kako to možete vidjeti na drugi način osim kao opasno kada Rusija traži moguću izliku za korištenje nuklearnog oružja niskog učinka", rekao je Panetta za CNN i dodao kako Rusija svoju prijetnju temelji na lažnoj premisi da je ugrožena.

"Mislim da je zabrinjavajuće što Rusija uopće razmatra tu mogućnost", rekao je.

“Nisam siguran da će se to zbilja i dogoditi. I dalje mislim da se Putin mora brinuti o tome kako će SAD reagirati i da se mora brinuti za vlastiti opstanak.”

Putin je stavio nuklearne snage svoje zemlje u posebno stanje pripravnosti 27. veljače, ali su zapadni dužnosnici obrane nakon toga rekli da nisu vidjeli nikakve značajne znakove mobiliziranja ruskih strateških bombardera, projektila i podmornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:35