‘the drone papers‘

Bivši američki obavještajac osuđen zbog odavanja vojne tajne o ciljanim ubojstvima dronovima

Ukrao je dokumente o tom programu i predao ih novinaru informativnog portala The Intercept koji je 2015. otkrio skandal
Ilustracija
 Pjf News/Alamy/Profimedia

Bivši analitičar američke obavještajne službe osuđen je u utorak na 45 mjeseci zatvora zbog toga što je novinarima dao informacije o tajnom vojnom programu ciljanih ubojstava bespilotnim letjelicama u mandatu Baracka Obame.

Daniel Everette Hale radio je 2011. i 2012. u američkoj vojnoj obavještajnoj agenciji, NSA-i, u Afganistanu, gdje je sudjelovao u brojnim napadima bespilotnim letjelicama, iskustvu zbog kojega je, kaže, emocionalno stradao.

Nakon izlaska iz vojske, 2014. se zapošljava u Nacionalnoj geosvemirskoj obavještajnoj agenciji (NGA) zaduženoj za prikupljanje podataka na temelju satelitskih snimaka, što mu je omogućilo pristup tajnim dokumentima o programu ciljanih ubojstava bespilotnim letjelicama u Jemenu, Afganistanu i Somaliji.

Ukrao je dokumente o tom programu i predao ih novinaru informativnog portala The Intercept koji je 2015. otkrio skandal u velikoj istrazi pod nazivom "The Drone Papers" što je podigla buru.

Haleu, koji je tada imao 34 godine, prijetilo je 50 godina zatvora.

Na suđenju koje su usporile restrikcije povezane s vojnom tajnom, ali i pandemija covida-19, proglašen je krivim za "posjedovanje i odavanje informacija u vezi s nacionalnom obranom".

Pozivajući se na probleme sa psihičkim zdravljem koji su bili posljedica teškog djetinjstva, zatražio je da mu zatvorska kazna ne bude dulja od 12 do 18 mjeseci.

Njegovi su odvjetnici u dokumentu poslanom sudu naveli da iznošenjem dokumenata nije htio nanijeti štetu Sjedinjenim Državama, nego da je riječ o "kaznenom djelu zbog prigovora savjesti".

"Htio si je olakšati savjest i obavijestiti svoje sunarodnjake u nadi da će Amerika poštovati njegove ideale", istaknuli su.

Tužiteljstvo je tražilo 9 do 11 godina zatvora ocijenivši da je u NGA došao samo kako bi ukrao i predao dokumente znajući da će time nanijeti znatnu štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

U listopadu 2018. FBI-jev agent je osuđen na četiri godine zatvora zbog otkrivanja povjerljivih informacija o metodama novačenja savezne policije.

Prije njega, bivša suradnica NSA-e osuđena je na više od pet godina zatvora zbog objavljivanja tajnog izvješća o ruskim hakerskim napadima na predsjedničkim izborima 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 00:01