PROTIV BIVŠEG ŠEFA

Bivši američki potpredsjednik Pence neće podržati Trumpa na izborima

Pence je lojalno služio Trumpu u njegovom mandatu, ali je javno raskinuo veze s bivšim republikanskim predsjednikom

Mike Pence

 Brendan Smialowski/Afp

Mike Pence, koji je četiri godine bio američki potpredsjednik u mandatu Donalda Trumpa, rekao je u petak da neće podržati svog bivšeg šefa uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani u studenom.

"Nikoga bi trebalo iznenaditi to što ove godine neću podržati Donalda Trumpa", izjavio je Pence za Fox News.

I Pence je trebao biti jedan od republikanskih kandidata za predsjednika, ali je prekinuo kampanju zbog loših rezultata u anketama.

Trump je ovaj tjedan matematički osigurao republikansku nominaciju te će se 5. studenoga na izborima ponovno suočiti s demokratskim kandidatom i sadašnjim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Pence je lojalno služio Trumpu u njegovom mandatu, ali je javno raskinuo veze s bivšim republikanskim predsjednikom zbog njegove uloge u pobuni Trumpovih pristaša 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu.

Toga je dana Pence, koji je kao potpredsjednik imao ceremonijalnu ulogu predsjednika američkog Senata, nadgledao potvrdu Bidenove pobjede nad Trumpom na izborima 2020.

Odbio je Trumpove upute da odgodi ili zaustavi certifikaciju, izazvavši ljutiti prijekor od Trumpa tijekom nereda. Neki prosvjednici su uzvikivali "objesite Mikea Pencea".

Pence je tijekom svoje predsjedničke kampanje rekao da mu je život tog dana bio doveden u opasnost te je pozvao republikanske birače da ne predizborima ne podrže Trumpa kao kandidata za Bijelu kuću na ovogodišnjim izborima. Pence je odustao od svoje kampanje još u listopadu, prije nego što je bilo održano bilo kakvo glasovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:14