Heinz-Christian Strache

Bivši austrijski vicekancelar, koji je Hrvatsku nazvao ‘sranjem‘, optužen za korupciju: Prijeti mu zatvor

Strache je dao ostavku nakon što je procurila tzv. ‘Ibiza snimka‘ na kojoj nudi političke usluge u zamjenu za financijsku potporu
Heinz-Christian Strache
 Alex Halada/Afp/Profimedia

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache optužen je za korupciju nakon skandala s Ibiza snimkom, zbog koje su protiv njega pokrenute istrage za moguću zloupotrebu moći i ucjene.

Njemački mediji pišu kako je protiv bivšeg čelnika Slobodarske stranke (FPÖ) podignuta prva optužnica i, ako bude proglašen krivim, prijeti mu do pet godina zatvorske kazne.

Strache je bio drugi najmoćniji čovjek Austrije sve dok 2019. godine u javnost nije izašla Ibiza snimka koja je dovela do pada Vlade.

Sada ga tužiteljstvo optužuje da je kao vicekancelar radio na tome da privatna klinika u vlasništvu poduzetnika Waltera Grubmüllera bude uvrštena u Prikraf fond za financiranje privatnih bolnica u Austriji. Pristupom u taj fond se naknada za liječenje izravno nadoknađuje socijalnim osiguranjem.

Zauzvrat je Grubmüller uplatio FPÖ-u donaciju u iznosu od 10 tisuća eura i Strachea pozvao na svoju privatnu jahtu. Parlamentarnom odboru priznao je i da je Strache proveo četiri dana u njegovoj vikendici na otoku Krfu 2016. godine. Vlasnik klinike također je optužen u istrazi.

Istražitelji su do povezanosti Strachea i poduzetnika došli nakon što su zaplijenili mobitel bivšeg vicekancelara i u njemu pronašli SMS poruke koje su im otkrile detalje. Istraga se prvobitno vodila protiv četiri osobe.

Njemački mediji ljetos su objavljivali dopisivanja optuženih prema kojima se sumnja da se Strache zbog Grubmüllera borio za promjenu zakona u korist vlasnika privatnih klinika.

Tužitelji su u izjavi rekli da je Strache optužen u vezi s "davanjem prednosti" u zamjenu za njegovu "potporu promjeni zakona".

Strache odbija sve navode iz optuženice, a njegov odvjetnik Johann Pauer kaže kako su navodi "lažni i osporivi".

Podsjetimo, Ibiza video tajno je snimljen dok je Strache bio potpredsjednik austrijske vlade, a prikazuje kako on nudi političke usluge u zamjenu za financijsku potporu.

Strache je snimljen kako ženi koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha nudi pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja, ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast. U jednom trenutku rekao je i da je "Hrvatska sranje" te da se "tamo ne isplati ulagati".

Strache se povukao iz politike nakon skandala koji je prouzročio politički potres u Austriji i otvaranje nekoliko istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51