SKUPA VOŽNJA

BIVŠI BRITANSKI MINISTAR MORA U ZATVOR Krivo je prikazao sve troškove, čak i legitimne

Privatni život MacShanea u istom je razdoblju obilježio niz tragedija: 2003. se rastao, njegova kćer Clare poginula je u prometnoj nesreći 2004., godine 2006. umrla mu je majka, a 2008. i njegova bivša partnerica, voditeljica Carol Barnes
 Carl Court / AFP

Bivši britanski ministar Denis MacShane osuđen je danas na šest mjeseci zatvora jer je uz pomoć falsificiranih računa izvukao 13.000 funti ili oko 120.000 kuna službenih troškova.

MacShane, koji je između 2002. i 2005. bio britanski ministar za europske poslove, zatražio je refundiranje ukupno 19 računa za “prijevode i istraživanje”, a novac je zapravo potrošio za putovanja po Europi, uključujući, među ostalim, put u Pariz radi sudjelovanja u žiriju za jednu književnu nagradu. Izricanje presude ovaj bivši političar, kojemu je pravo ime Denis Matyjaszek, komentirao je sa “Živjeli” (Cheers, na engleskom) i “Koje iznenađenje”.

Sudac Nigel Sweeney poručio je MacShaneu, koji je čak i neke opravdane troškove umjesto na regularan način pokušao elegantnije riješiti lažnim računima, kako je prijevaru ponavljao “puno puta tijekom dugačkog razdoblja” i kako “nema koga kriviti osim sebe”.

“Koliko god kaotična bila vaša papirologija, postojala je namjerna, često ponavljana i dugotrajna neiskrenost, bezobrazno kršenje povjerenja koje je nanijelo štetu Parlamentu potkopavši povjerenje u naš neprocjenjivi demokratski sustav ”, kazao je sudac dodajući da je MacShane iskoristio činjenicu da se zastupnike tretira kao poštene ljude.

Naime, iako se u točnost MacShaneovih troškova počelo sumnjati još 2009. u jeku skandala zbog pretjeranih troškova političara, policija mu zbog imuniteta kao parlamentarnom zastupniku nije mogla ništa – sve dok lani međustranačko povjerenstvo nije objavilo sve detalje i suspendiralo njegov zastupnički mandat.

MacShane će u zatvoru morati odsjediti najmanje polovicu kazne i platiti globu od 1500 funti.

Inače, privatni život MacShanea u istom je razdoblju obilježio niz tragedija: 2003. se rastao, njegova kćer Clare poginula je u prometnoj nesreći 2004., godine 2006. umrla mu je majka, a 2008. i njegova bivša partnerica, voditeljica Carol Barnes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:20