‘RODINO GNIJEZDO‘

Bivši češki premijer Babiš optužen za zlouporabu europskih subvencija

"Glavni državni odvjetnik (...) podigao je optužnicu protiv dviju osoba u slučaju koji su mediji prozvali ‘Rodino gnijezdo‘ "

Andrej Babiš

 Peter Lazar/AFP

Češko državno odvjetništvo priopćilo je u ponedjeljak da je podiglo optužnicu protiv bivšeg premijera Andreja Babiša zbog zlouporabe europskih subvencija dodijeljenih njegovu poljodjelskom gospodarstvu.

Češka policija sumnja da je 2007. Babiš, peti po bogatstvu u Češkoj i navodni kandidat na predsjedničkim izborima iduće godine, povukao svoju farmu "Rodino gnijezdo" iz svog holdinga Agrofert (prehrambena i kemijska industrija i mediji) kako bi dobio europsku potporu namijenjenu malim i srednjim poduzećima u iznosu od 2 milijuna eura.

Šezdesetsedmogodišnji milijarder, predsjednik centrističkog populističkog pokreta ANO kojega je i osnivač, rekao je da nije počinio ništa nezakonito, ocijenivši da su optužbe protiv njega politički motivirane.

"Glavni državni odvjetnik (...) podigao je optužnicu protiv dviju osoba u slučaju koji su mediji prozvali 'Rodino gnijezdo' ", rekao je u priopćenju Ales Cimbala, glasnogovornik državnog odvjetništva u Pragu.

Dodao je da je jedan od osumnjičenika "počinio kazneno djelo zlouporabe subvencija i nanošenja štete financijskim interesima Europske unije" a drugi mu je pomagao u tome.

Poduzetnik je lani morao otići s vlasti nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila koalicija desnice i centra koju čini pet stranaka na čelu sa sadašnjim premijerom Petrom Fialom.

Babiš je postao zastupnik, ali mu je parlament početkom ožujka skinuo imunitet kako bi ga se moglo optužiti.

Policija je još 2019. htjela podići optužnicu protiv njega, ali je državni odvjetnik tada ocijenio da su optužbe neutemeljene i odustao od kaznenog progona.

No nakon otkrića nepravilnosti u toj odluci, potkraj iste godine državno odvjetništvo je ponovo otvorilo istragu protiv milijardera i njegove suradnice Jane Mayerove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:27