TERORIZAM U PARIZU

BIVŠI CIA-in AGENT KOJI JE LOVIO BIN LADENA 'Nakon prvog napada, uslijedit će drugi čin'

TOPSHOTSArmed gunmen face police officers near the offices of the French satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris on January 7, 2015, during an attack on the offices of the newspaper which left eleven dead, including two police officers, according to sources close to the investigation. AFP PHOTO / ANNE GELBARD
 ANNE GELBARD/AFP

Trojica militanata koji su u Parizu jučer počinili teroristički napad vjerojatno su isplanirali i 'drugi čin' ubojstva desetorice novinara satiričnog časopisa Charlie Hebdo - kazao je bivši CIA-in agent koji je sudjelovao u potrazi za Osamom bin Ladenom za Telegraph.

Michael Scheuer, koji je vodio lov na vođu terorista od 1996.-1999. godine kazao je kako je odluka ubojica da prikriju identitet i isplaniraju bijeg sugerirala da njihov čin nije konačan te da bi akciju mogli zaokružiti propagandnim video koji slavi njihovu uspješnu misiju.

- Nisu to bili bombaši samoubojice, nosili su rukavice i maske. Sve to navodi da slijedi drugi dio. Bio to napad ili pak video snimka, ne znam. Ovaj napad bio je pomno isplaniran, htjeli su ubiti ove ljude i možda pokazati video u kojem govore što je trojac učinio i kako su pobjegli. Čini mi se da sad gledamo nastavak priče. Ako su zaista povezani s Al-Qa'idom, bila bi to ogromna pobjednička propaganda da ove momke izvuku na sigurno, a onda objave video koji prikazuje što sve mogu učiniti izvan Bliskog istoka - kazao je Scheuer pa dodao kako bi u tom slučaju europske 'porozne' granice značile bi da se francuska policija i tajne službe nose s vrlo teškim zadatkom.

- Možda su već sada prešli granicu. Sve izgleda kao dobro osmišljena akcija - kazao je Scheuer.

- U tom slučaju, morat ćete zaustaviti svakog Arapa koji prelazi međunarodnu granicu kojih nema baš puno u Europi. Stoga vlasti imaju vrlo težak zadatak. A obzirom da djeluju kao profesionalci, mogu izabrati bilo koji put za prelazak u drugu državu koji nije granica.

- Čudno je slušati Hollandea i Obamu. Kao prvo, troje treniranih ljudi obavilo je dobro isplaniranu operaciju i pobjeglo, a oni ih nazivaju kukavicama. E pa, te kukavice nas uspijevaju poraziti svaki put - zaključio je bivši agent Scheuer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:29