PUBLIKA U PANICI

Bivši čuvar državne blagajne šokirao sve u Putinovu rodnom gradu! ‘Iduće godine smo naje*ali...‘

Meškoljenje, nervozni osmijesi, a onda je jedna osoba ustala...

Bivši ruski ministar financija Andrej Nečajev

 /Screenshot Twitter

Ruska ekonomija je ‘u govnima‘ i Vladimir Putin ‘odlučio ju je tamo ostaviti‘, rekao je bivši moskovski ministar gospodarstva.

U rijetkoj kritici ruskog vodstva, Andrej Nečajev (70) je za krizu okrivio zapadne sankcije, koje su uvedene zbog rata u Ukrajini, a za koje je rekao da će iduće godine zemlju gurnuti u financijsku krizu.

Rekao je i da, dok se zapadne franšize poput ‘McDonald‘sa možda i mogu zamijeniti blinima [ruskim palačinkama], to nije slučaj s tehnologijom, piše The Times.

Nečajevljeve izjave na ekonomskom forumu u Ekaterinburgu ovog tjedna izazvale su meškoljenja i nervozne osmijehe u publici, ali jedna osoba je snažno zapljeskala bivšem ministru.

Prema drakonskim pravilima koja su donijeli Putin i Kremlj, onima koji se ne slažu sa službenim narativom u Rusiji prijeti uhićenje i zatvor. Velik broj ljudi je već uhićen, mučen pa čak i otrovan.

Mnogi su bili prisiljeni pobjeći iz zemlje, a oni koji su doveli u pitanje rusku invaziju na Ukrajinu i odlučili ostati, suočili su se s 15 godina zatvora prema zakonima koji zabranjuju bilo kakvu kritiku vojske i zemlje.

Nečajev je bio na dužnosti od 1992. do 1993., nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Dok se obraćao okupljenima na forumu, kao jedan od razloga za nadolazeću krizu istaknuo je premašivanje ruskog plana proračunskog deficita u prva četiri mjeseca 2023. godine.

Rekao je da postoje rezerve za financiranje deficita godinu dana, ali da će nakon toga država morati pribjeći zaduživanju.

Kazao je i da se Rusija suočava s masovnom emigracijom, odljevom kapitala i padom prihoda od nafte i plina, što je strašno upozorenje dužnosnicima u Moskvi.

Ovo nije bio prvi put da je Nečajev izašao s ovakvim komentarom.

U travnju 2022., rekao je da će on i njegova obitelj ostati u Rusiji sve dok nema izravne prijetnje njegovoj slobodi. To se dogodilo u vrijeme kada su mnogi bježali iz straha da će režim Kremlja postati još represivniji i da će biti regrutirani.

Govoreći tada, Nečajev je rekao rečenicu koju je ponovio na forumu: ‘Došao sam do divne formule za sve što se trenutno događa u Rusiji. Problem nije u tome što smo mi u govnima, problem je u tome što smo odlučili živjeti u njima.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 23:32