KASNO ZA KAJANJE

Bivši čuvar zloglasnog nacističkog logora slomio se na suđenju: Žao mi je, nisam htio tamo raditi

Kako ste se mogli naviknuti na taj užas? Na suđenju je svoj iskaz dalo 35 preživjelih iz logora koji su svjedočili strahotama logora
Suđenje bivšem čuvaru zloglasnog logora
 Daniel Bockwoldt/Afp

Pokrajinski sud u Hamburgu osudio je bivšeg pripadnika SS-a i čuvara u logoru Stutthof pored Gdanjska na dvije godine zatvora uvjetno, objavio je sud u četvrtak.

Sud 93-godišnjeg Brunu Deya smatra odgovornim za pružanje pomoći u ubojstvu u 5.232 slučaja. Suđenje je vođeno prema zakonima za malodobnike jer je Dey u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 17 godina.

- Kako ste se mogli naviknuti na taj užas? - upitala je predsjednica sudskog vijeća Anne Meier-Goering optuženog.

Dey je kao pripadnik specijalnih postrojbi SS-a radio kao čuvar u logoru Stutthof pored Gdanjska u kojem su uglavnom bili zatvarani i ubijani poljski Židovi.

Tijekom suđenja Dey je objasnio da je završio kao čuvar u logoru zato što zbog srčane mane nije mogao biti poslan na front te da je "samo izvršavao naređenja".

Njegov odvjetnik rekao je novinskoj agenciji AFP da mu je "žao zbog onoga što je učinio".

Također je rekao kako je Deyu bilo jasno da zatvorenici u logoru nisu bili zato što su kriminalci, već iz "antisemitskih, rasističkih i drugih razloga".

image
Suđenje u Hamburgu
Daniel Bockwoldt/Afp

- Imao je samilosti prema njima. Ali nije vidio sebe u stanju da ih oslobodi - rekao je.

Na suđenju je svoj iskaz dalo i 35 preživjelih logora Stutthof koji su svjedočili o strahotama u relativno nepoznatom koncentracijskom logoru kroz koji je, prema nekim procjenama, prošlo preko 100.000 zatočenika od kojih je 65.000 tamo i ubijeno.

Suđenje će vjerojatno biti jedno od posljednjih protiv bivšeg nacističkog čuvara. Ročišta će biti ograničena na dvosatne sjednice, ne više od dva puta tjedno, zbog lošeg zdravlja Deya.

Tužitelji su slučaj protiv Deya otvorili tek 2016. godine, nakon što su istražitelji pronašli SS odjeću s njegovim imenom i potpisom u arhivima Stutthofa.

image
Bruno Dey, pokrivao je lice pred novinarima
Fabian Bimmer

Stutthof je osnovan u rujnu 1939. istočno od Danziga - sada poljskog grada Gdanjska - kao internirački logor uslijed nacističke invazije na Poljsku. Službeno je proglašen koncentracijskim logorom 1942. godina. Straže su počele koristiti plinske komore u lipnju 1944. godine i koristile ga za izradu nacističkog arsenala oružja. Tada je bio prvi logo izvan njemačkih granica, ali i zadnji oslobođeni logor.

Prema informacijama Središnjeg ureda za rasvjetljavanje zločina počinjenih tijekom nacionalsocijalističke vladavine u Ludwigsburgu, trenutno se vodi 14 istražnih postupaka zbog zločina u koncentracijskim logorima. Ranije je Oskar Groening, poznat kao knjigovođa iz Auschwitza, osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog pomaganja u ubojstvu 300 000 Židova. Kazna mu je izrečena 2016. godine, iako nije izravno bio umješan u ubojstvo. Takva suđenja ''lovci na naciste'' smatraju velikim korakom u osuđivanju zločina protiv mržnje koji su i dalje sveprisutni u Njemačkoj, pise njemački Der Spiegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:26