‘SKROZ ODSUTAN‘

Bivši direktor CIA-e oštro napao Trumpa: ‘To što on radi nisam vidio u 40 godina karijere‘

‘Umjesto da stvara nacionalnu strategiju, on po Twitteru urla o vandalizmu i drugim stvarima. Odvraća pozornost naciji", rekao je
Donald Trump
 JIM WATSON/AFP

Bivši ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, direktor Središnje obavještajne agencije (CIA) i predsjednik Ureda predsjednika Leon Panetta rekao je da je aktualni američki predsjednik Donald Trump "u suštini odsutan bez službenog dopusta" s mjesta posla predsjednika te da "zemlji u nevolji" ne daje vodstvo koje bi trebao, piše The Guardian.

Ovaj se 82-godišnji član Demokratske stranke s više od 40 godina političkog staža koji je na raznim mjestima služio devet američkih predsjednika pridružio drugim dužnosnicima koji tvrde da je Trump predao koronavirusu i Amerikance ostavio na cjedilu. Panetta je u svojoj karakterizaciji Trumpovog vodstva u doba koronakrize upotrijebio vojni izraz "odsutan bez službenog dopusta" (eng. absent without leave, skraćeno AWOL).

"Ovo je velika kriza", rekao je Panetta u razgovoru za CNN te napomenuo da je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao da bi Amerika u skorašnjoj budućnosti mogla bilježiti i po 100 tisuća novozaraženih dnevno. "Predsjednik, međutim, umjesto da stvori neku nacionalnu strategiju za suočavanje s krizom, jednostavno posegne za Twitterom i stane pisati o vandalizmu i drugim stvarima. Valjda time želi preusmjeriti pažnju javnosti s krize koju žive."

Panetta je potom rekao da on u svom život nikad nije vidio da neki predsjednik toliko izbjegava preuzimanje odgovornosti.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, dosad je od posljedica koronavirusa preminulo 128 tisuća Amerikanaca, a virusom se zarazilo više od 2,6 milijuna. SAD je u srijedu po prvi puta zabilježio 50 tisuća zaraženih u jednom danu. Broj zaraženih rapidno raste u 40 saveznih država, a više od 12 ih je stopiralo planiranja otvaranja i popuštanja mjera karantene. Bolnički kapaciteti i kapacitet za testiranje nalaze se na kušnji.

Trumpovi kritičari tvrde da je on dosad za vrijeme koronakrize dva puta iznevjerio naciju. Prvi puta se to dogodilo u siječnju i veljači kada je smanjivao opasnost, a drugi puta u svibnju kada je neodgovorno pritiskao savezne države da se otvore. Tada je čak održao i skup te se okrenuo strategiji "guranja glave u pijesak". Trump je u nedavnom intervjuu rekao da će virus "jednostavno nestati", no tu je izjavu kvalificirao s "nadam se".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:15