POMOGAO PILOTIMA?

BIVŠI FRANCUSKI PREDSJEDNIK UPLETEN U NEVIĐENI SKANDAL Sarkozy povezan s krijumčarenjem 680 kilograma kokaina?!

 AFP

Sudac istrage naredio je da se bivšem francuskom predsjedniku dva njegova mobitela oduzmu i pregledaju u sklopu 35 milijuna funti teškog skandala vezanog uz krijumčarenje kokaina.

Nicolas Sarkozy pojavljuje se na sudskim papirima vezano uz pokušaj krijumčarenja avionom 680 kilograma droge iz Dominikanske Republike.

Naime, dvojica francuskih pilota uključena u slučaj prozvan 'Air Cocaine' pobjegli su prošlog tjedna iz te zemlje, te se smatra da su francuski političari zaslužni za njihov bijeg.

Sutkinja Christine Saunier-Ruellan iz Marseillea, potvrdila je da će se Sarkozyjevi telefoni pregledati, što uključuje detaljan ispis poziva i kontakata s njegovih mobitela, ali i mobitela njegove pratnje u periodu od ožujka 2013. do ožujka 2014. godine.

Sudac zahtjeva detaljne zapise kao i njegovu geolokaciju iz ožujka i travnja 2013. godine.

Još nije otkrivena nikakva poveznica između Sarkozyja i dilera, međutim, poznato je da je znao letjeti mlažnjakom Dassault Falcon 50 u kojem je pronađen kokain u Punta Cani u Dominikanskoj Republici 19. ožujka 2013.

Sarkozy je koristio avion najmanje tri puta između prosinca 2012. i veljače 2013., dok je letio iz Pariza u Bordeaux gdje je ispitivan o drugom korupcijskom skandalu.

Inače, avion Dassault Falcon 50 je uglavnom koristila LOV grupa u vlasništvu multimilijardera Stephanea Courbita, bliskog prijatelja Sarkozyja i njegove treće žene, bivšeg supermodela Carle Bruni.

Francuski piloti Pascal Fauret (55) i Bruno Odos (56) osuđeni su na 20 godina zatvora u zbog krijumčarenja droge u kolovozu.

Dvojac je prvotno uhićen zajedno s još dvojicom muškaraca 2013. godine kad su se spremali poletjeti iz Punta Cane. Policija je pretražila Falcon i pronašla 26 kofera sa 680 kilograma kokaina, ulične vrijednosti od oko 35 milijuna funti.

Fauret i Odos su kazali da su nevini i da nisu znali za drogu u avionu. Obojica su bili pod nadzorom i nisu mogli otići s karipskog otočja.

No njihov odvjetnik, Jean Reinhart, potvrdio je ad se nalaze u blizini Lyona u Francuskoj pod nadzorom francuskog pravosuđa.

Piloti su se naime prerušili u turiste i ukrcali na kruzer dok je sud čekao da čuje njihovu uloženu žalbu.

U bijegu kao iz kakvog filma o Jamesu Bondu pilotima je pomogao 'neimenovani' političar, i bivši mornarički obavještajac, pišu francuski mediji.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu inzistira da bijeg od pravde 'nije imao veze s njima'.

Četvorica muškaraca iz Dominikanske republike osuđeni su između pet i 10 godina zbog pokušavanja da izvezu kokain s Francuzima.

Stan u Parizu u kojem Sarkozy živi sa svojom ženom, pretresla je antikorupcijska policija nekoliko dana nakon što je izgubio predsjednički imunitet u 2012.

Otada se Sarkozy suočava s brojnim istragama, no opovrgava svaku krivnju. Za sebe vjeruje da je još uvijek popularan i da će ponovno biti izabran za predsjednika 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:05