‘NEMA UGROZE ŽIVOTA‘

Bivši francuski ultranacionalistički čelnik Jean-Marie Le Pen u bolnici nakon moždanog udara

Devedesettrogodišnji Le Pen primljen je u bolnicu u srijedu, a očekuje da će ga pustiti unutar 36 sati jer nema ugroze po njegov život

Jean-Marie Le Pen

 John Thys/AFP

Jean-Marie Le Pen, suosnivač i bivši predsjednik radikalno desne francuske Nacionalne fronte završio je u bolnici zbog moždanog udara, rekao je u četvrtak njegov savjetnik.

Lorrain de Saint Affrique potvrdio je Reutersu da je devedesettrogodišnji Le Pen primljen u bolnicu u srijedu navečer, a očekuje da će ga pustiti unutar 36 sati.

"Današnji su pregledi pokazali da se nemamo zbog čega brinuti, nema ugroze po njegov život", poručio je.

Le Penova kćer Marine preuzela je 2011. godine Nacionalni front, koji je kasnije preimenovala u Nacionalno okupljanje kako bi uklonila negativnu reputaciju stranke kao rasističke i ksenofobne.

De Saint Affrique izjavio je da je stariji Le Pen primijetio probleme s vidom u ponedjeljak tijekom večere u njegom domu u pariškom predgrađu Rueil-Malmaison. Nakon toga hospitaliziran je radi dodatnih pretraga.

Podrška kćeri

Ranije u ponedjeljak poručio je da će podržati Marininu kandidaturu na predsjedničkim izborima u travnju jer ima najviše šansi pobijediti aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona u drugom krugu.

Njegova je podrška stigla nakon brojnih prebjega iz Nacionalnog okupljanja u tim još jednog kandidata s radikalne desnice Erica Zemmoura. Osim prebjega, kandidaturi Marine le Pen naštetila je izjava Marion Marechal, nećakinje Le Pena starijeg, da je Zemmour bolji kandidat za predsjednika.

Jean-Marie Le Pen ranije je dao naslutiti da bi i on mogao podržati Zemmoura, čiji su stavovi još tvrdokorniji po pitanju imigracije i sigurnosti nego što su to kod Marine Le Pen. Zemmour također zagovara liberalnije ekonomske politike nego čelnica Nacionalnog okupljanja.

Zemmour je trenutno četvrti u anketama, nakon Macrona, kandidatkinje konzervativaca Valerie Pecresse i Marine Le Pen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2022 21:35