MEKSIKO

Bivši glavni državni odvjetnik uhićen zbog uloge u kontroverznom slučaju nestanka 43 studenta

Pravni su stručnjaci kritizirali službenu istragu slučaja iz 2014. za koju su ustvrdili da je protkana pogreškama i zlostavljanjem

Jesus Murillo

 Yuri CORTEZ/AFP

Bivši meksički glavni državni odvjetnik Jesus Murillo, koji je obnašao tu dužnost za mandata bivšeg meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta, uhićen je pod optužbom za prisilni nestanak, mučenje i ometanje pravde u slučaju nestanka 43 studenata iz 2014., objavili su meksički dužnosnici.

Ured glavnog državnog odvjetnika je objavio u priopćenju da je federalna policija provela uhidbeni nalog za Jesusa M., a izvor iz ureda je za Reuters potvrdio da se radi o Murillu.

On je dužnost glavnog državnog odvjetnika obnašao od 2012. do 2015. Tijekom tog razdoblja, Murillo je nadgledao iznimno kritiziranu istragu u slučaju nestanka 43 studenata iz 2014.

Međunarodni pravni stručnjaci su kritizirali službenu istragu za koju su ustvrdili da je protkana pogreškama i zlostavljanjem, a aktualni meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je pri preuzimanju dužnosti 2018. obećao da će raščistiti što se dogodilo u slučaju nestanka studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:15