OSRAMOĆENI TAJKUN

Bivši izvršni direktor Renault-Nissana ‘iznenađen‘ zbog međunarodnog uhidbenog naloga

Francuska istraga usredotočena je na navodne neprikladne financijske interakcije s Renault-Nissanovim distributerom u Omanu

Carlos Ghosn

 Joseph Eid/AFP

Carlos Ghosn, bivši izvršni direktor grupacije Renault-Nissan, "iznenađen" je medijskim izvješćima u kojima se navodi da su francuski tužitelji izdali međunarodni nalog za njegovo uhićenje, rekao je Ghosnov glasnogovornik.

"Ovo je iznenađujuće, Ghosn je uvijek surađivao s francuskim vlastima", rekao je Ghosnov glasnogovornik za Reuters.

Glasnogovornik Ghosna reagirao je nakon što su Wall Street Journal i francuski mediji izvijestili da su francuski tužitelji raspisali međunarodni uhidbeni nalog za osramoćenim tajkunom.

Istražni sudac izdao je pet međunarodnih uhidbenih naloga protiv Ghosna i sadašnjih vlasnika ili bivših direktora omanske tvrtke Suhail Bahwan Automobiles, distributera vozila u Omanu, rekao je ured tužitelja u pariškom predgrađu Nanterre za The Wall Street Journal.

Francuska istraga usredotočena je na navodne neprikladne financijske interakcije s Renault-Nissanovim distributerom u Omanu, plaćanja nizozemske podružnice konzultantima i raskošne zabave organizirane u Versajskoj palači.

Lokalni tužitelj nije bio dostupan za komentar.

Ghosn je rekao Reutersu u prošlogodišnjem intervjuu da je spreman na dugotrajan proces kako bi skinuo ljagu sa svog imena i ustvrdio je da će osporiti Interpolov nalog koji mu zabranjuje putovanje izvan Libanona.

Carlos Ghosn je u studenom 2018. uhićen u Tokiju zbog sumnje u financijske malverzacije i optužen. Pošto je u više navrata u pritvoru proveo 130 dana, bivši izvršni direktor grupacije Renault-Nissan-Mitsubishi oslobođen je uz jamčevinu krajem travnja 2019. i stavljen je u kućni pritvor uz zabranu napuštanja Japana dok čeka suđenje.

Međutim, uspio je pobjeći iz Japana u Libanon krajem prosinca iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57