LEKTIRA IZ KAZAMATA

BIVŠI KATALONSKI PREDSJEDNIK U PRITVORU DANE KRATIO UZ ROMAN KOLUMNISTA JUTARNJEG Carles Puigdemont u ćeliji čitao Jergovićevu Rutu Tannenbaum

 
 Yves Herman / REUTERS

Carles Puigdemont, bivši katalonski predsjednik, na Twitteru i Facebooku objavio je fotografiju deset knjiga koje je čitao u 13 dana, koliko je proveo u pritvoru u njemačkom gradu Neumuensteru. U svojim je objavama, koje su prenijeli katalonski mediji, zahvalio svima koji su mu poslali knjige. Među deset naslova kojima je kratio dane i tražio bijeg od zatvoreničke svakodnevice je i “Ruta Tannenbaum” roman pisca i kolumnista Jutarnjeg Miljenka Jergovića, koji je na španjolskom objavila izdavačka kuća Siruela.

El Brigadista,

Jordi Cantavella

Priča afroameričkog veterana koji se prisjeća Španjolskog građanskog rata i priznaje obitelji da se u Kataloniji zaljubio u mladu ženu pod imenom Ana. Roman je pisan 2015. godine.

Sapiens: kratka povijest čovječanstva,

Yuval Noah Harari

Harari je profesor svjetske povijesti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, a u središtu njegova interesa je pitanje kako biologija utječe na povijest i ima li u njoj pravde. Ovu je knjigu na hrvatski preveo Predrag Raos 2015. godine.

Ruta Tannenbaum,

Miljenko Jergović

Roman čija je radnja smještena u Zagreb u vrijeme Drugog svjetskog rata. Priča prati Rutu, djevojčicu poznatu po svojoj ljepoti i umjetničkom talentu, koja je u vrijeme deportacije u konc-logor imala samo petnaest godina. Roman je posvećen uspomeni na Leu Deutsch.

Finestrals d’un capvespre,

Jordi Pere Cerdà

Zbirka promišljanja i memoara pjesnika koji je većinu svog života posvetio proučavanju literature i širenju katalonskog jezika.

People of the Bible,

Rita J. Sührig

Spomenuta autorica poznata je po tome da u svojim knjigama interpretira biblijske priče. U ovome djelu ilustracije joj je osmislio londonski umjetnik Edwards C. Clark.

Tot el que no es volia dir,

Xavier Trias

Knjiga bivšeg gradonačelnika Barcelone u kojoj se opisuje zadnjih 40 godina političke povijesti: od stvaranja sistema zdravstvene zaštite Katalonije, preko unutarnjih odnosa, razvoja autonomije od 1981. godine... Objavljena je 21. ožujka 2018.

Nikad me ne ostavljaj,

Kazuo Ishiguro

Knjiga najnovijeg nobelovca Ishigura smještena je na kraj 90-ih godina i u njoj autor oslikava distopijsko društvo. U priči prijatelji Kathy, Ruth i Tommy otkriju tajnu o svom naizgled sretnom djetinjstvu.

50 poemes per saber de memoria,

Jaume Subirana

Selekcija 50 katalonskih pjesama, za koje izdavač kaže kako su uključene pjesme koje su “najpopularnije, značajnije i mitski klasične u našoj poeziji”.

Per combatre aquesta epoca,

Rob Riemen

Knjiga koja se sastoji od dva eseja u kojima autor upozorava na fenomenologiju populizma i oživljavanje fašizma. Riemen je nizozemski esejist i kulturalni filozof, čija su četiri naslova prevedena na hrvatski i objavljena u više izdanja Tim pressa.

El supervivente y el exiliado,

Stéphane Hessel i Elias Sanbar

Zajednička knjiga diplomata Hessela, koji je preživio koncentracioni logor, i Sanbara, koji je kao dijete prognan iz Palestine. Rasprava dva autora o situaciji u kojoj se nalaze Izrael i Palestina je veoma strastvena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20