AMERIKANAC

Bivši katolički svećenik osuđen za seksualno zlostavljanje 15 djevojčica u sirotištu i Istočnom Timoru

Bivšeg američkog svećenika optužilo je 15 žena, koje su zlostavljanje proživjele kao djevojčice

Bivšem svećeniku još predstoji i suđenje u SAD-u

 Valentino Dariel Sousa/Afp/Profimedia

Sudsko vijeće u azijskoj državi Istočni Timor osudilo je bivšeg američkog svećenika Richarda Daschbacha na dvanaest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Za zlostavljanje ga je optužilo petnaest žena, koje su u djetinjstvu živjele u sirotištu u regiji Oecusse, kojim je upravljao bivši američki svećenik. SIrotište je osnovano ranih 1990-ih godina, pa u Istočnom Timoru strahuju da je broj zlostavljane djece daleko veći. Kroz sirotište su prošle stotine siromašne dječice i siročadi.

Iako je prema višestrukim točkama dobio ukupno 37 godina zatvora, sudsko vijeće izreklo mu je jedinstvenu kaznu od dvanaest godina, uzevši u obzir njegovu dob. Naime, bivšem su svećeniku 84 godine, a već je samo suđenje dočekao u kućnom pritvoru.

Odvjetnici žrtava smatraju da je kazna premala, bez obzira na dob. "Kazna ispisana ovdje gorka je za povijest naše nacije. Naša su djeca bila žrtve odvratnih zločina predugo vremena, jer smo mi kao društvo bili oslijepljenji vjerovanjem da figura poput ovog osuđenika nije sposobna za takva zlodjela", kazala je jedna od odvjetnica Maria Agnes Bere.

Odvjetnici su najavili žalbu, u kojoj će tražiti trideset godina robije za osuđenog zlostavljača.

Daschbach je u Istočni Timor doselio 1970-ih kao misionar, a svojedobno je bio hvaljen zbog svog humanitarnog rada i podrške osamostaljenju male azijske države. Zbog toga je katolička zajednica u zemlji podijeljena, a dio njih smatra kako su optužbe lažne. Većina žrtava zatajila je svoj identitet, u strahu od odmazde zajednice.

Vatikan je svećenika otpustio 2018. godine, prije nego što je javnost saznala za zlostavljanja, objavljena u lokalnom mediju.

Protiv Daschbacha je optužnicu za sedam točaka nezakonitih seksualnih radnji u stranoj zemlji podignula i njegova domovina SAD, a i ondje mu može biti izrečena kazna od trideset godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:16