MIHAIL HODORKOVSKI

Bivši kremaljski insajder: ‘Ruska elita sad je itekako zabrinuta, a Putin je toga svjestan. I boji se‘

Bivši vlasnik Yukosa vjeruje da su ruske elite, ogrezle u korupciju, u strahu za svoj i život članova svojih obitelji zbog Putina

Mihail Hodorkovski

 Daniel Leal/Afp

Proteklih rođendana ruski predsjednik Vladimir Putin raskošno je slavio, a svjetski vođe natjecali su se tko će mu dati bolji poklon. Ove godine, nakon invazije na Ukrajinu, više nije tako, a Putin slavi veliki jubilej - 70 godina. Izgubio je ugled u političkom svijetu, potporu tajkuna i oligarha, a mediji se pitaju u kakvom je stanju njegovo zdravlje, ali i koliko je sigurna njegova predsjednička pozicija, piše američki FOX News.

Posrnuli ruskih oligarh Mihail Hodorkovski, (kojeg je baš Putin koštao moći i bogatstva), autor knjige "Rusko pitanje", smatra kako se za Putina radi o otrežnjujućem iskustvu, kao i za one u njegovom krugu bliskih suradnika. On vjeruje da su oni povezani, ali zapravo su ogrezli u korupciju.

- Elite znaju da će, kada Putin jednog dana umre, oni izgubiti radna mjesta ako ne i život, kaže Hodorkovski te ističe kako je ta nesigurnost ruskih dužnosničkih elita intenzivirana ratom u Ukrajini za kojeg se čini da će biti vrlo loš po Rusiju.

- Ako ukrajinska vojska nastavi napredovati, nad ruskim se dužnosnicima sve više nadvija smrtna prijetnja koja bi mogla postati toliko ozbiljna da će ga prisiliti da ode. To je jedna od mogućnosti. Putin to razumije i u strahu je od toga. Za Putinove ljude novost je mogući ružan razvoj događaja u ratu, te da bi svi mogli u tome teško stradati - kaže Hodorkovski.

Dodaje kako su pripadnici ruske elite svjesni da Putin svojim luđačkim potezima, poput prijetnje nuklearnim oružjem, ratnim gubicima te masovnom mobilizacijom, postaje prijetnja ne samo njima, već i članovima njihovih obitelji.

Hodorkovski, bivši vlasnik ruskog naftnog diva Yukosa te nekoć najbogatiji čovjek u Rusiji, poslan je u zatvor u Sibiru 2003., nakon što je počeo javno govoriti o korupciji. Putin je time tada poslao jasnu poruku da su oligarsi sigurni pod uvjetom da budu tiho.

Trenutno se nalazi u egzilu u Londonu gdje vodi fondaciju Open Russia koja kroz medije i obrazovanje gradi učinkovitiju oporbu koja se zalaže za učinkovitije i demokratičnije društvo.

- Zovemo ga vođom mafije. To nije pokušaj da ga ponižavamo nego važan aspekt njegovog identiteta kojeg se mora uzeti u obzir kad se s njime pregovara. Na poziciji je 22 godine i ponaša se kao stari bandit jer je ostario. Ti, stari banditi, ne razmišljaju o svojim postupcima, misle samo o svojoj misiji. Do čega ih je život doveo? Putin je izabrao taj put. Možda ne obnove Sovjetskog saveza, ali svakako Ruskog carstva - kazao je Hodorkovski, prenosi FOX.

On smatra kako je Putin doista vjerovao da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prepustiti dio teritorija Rusiji, pa se osjećao ponižen kad se to nije dogodilo. Vjeruje, također, da je Putin pod utjecajem još ekstremnijih osoba poput čečenskih lidera Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina koji su vođe zloglasne divizije plaćenika Wagner i kojima se u posljednje vrijeme pridružio veliki broj ruskih zatvorenika.

- Ono što pokušavam objasniti Zapadu je da Hitler nije upotrijebio kemijsko oružje samo zato jer nije imao vremena, a isto tako neće ni Putin upotrijebiti nuklearno oružje ako ostane bez vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:07