ODBACUJE OPTUŽBE

Bivši malezijski premijer mora podmiriti gotovo 400 milijuna dolara poreznog duga

Najib je izgubio na parlamentarnim izborima 2018. usred bijesa javnosti zbog navodno raširene korupcije u njegovoj vladi
Bivši malezijski premijer Najib Razak
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Malezijski sud odredio je bivšem premijeru Najibu Razaku da podmiri više od 397 milijuna dolara neplaćenog poreza u sedam godina dok je bio na vlasti, piše u srijedu državna novinska agencija Bernama.

Najib je izgubio na parlamentarnim izborima 2018. usred bijesa javnosti zbog navodno raširene korupcije u njegovoj vladi. Suočava se s višestrukim optužbama za korupciju i zloporabu moći povezanih s krađom milijardi dolara iz državnog fonda za razvoj (1MDB), navode malezijski tužitelji.

Provedena je i odvojena istraga Ministarstva pravosuđa SAD-a kako bi se otkrilo koja je imovina kupljena navodno ukradenim sredstvima iz 1MDB, što je bio najveći slučaj koji je odjel istražio u okviru svog programa istrage kleptokracije.

Najib odbacuje sve optužbe.

Sudac Visokog suda Ahmad Bache rekao je da bivši premijeri nisu izuzeti od plaćanja poreza i da Najib mora podmiriti svoj dug vladi, piše Bernama.

Porezne vlasti podnijele su tužbu protiv Najiba prošlog lipnja za povrat neplaćenog poreza između 2011. i 2017., uključujući penale i zatezne kamate.

Najib je bio premijer od 2009. do 2018. Osnovao je fond 1MDB iz kojeg je pokradeno oko 4.5 milijardi dolara, navode američke i malezijske vlasti.

Odvojeni sud treba iznijeti svoju presudu protiv Najiba 28. srpnja, u prvom od nekoliko suđenja zbog korupcije povezanih s tim skandalom.

Najibova Ujedinjena malezijska nacionalna organizacija (UMNO) neočekivano se vratila na vlast prije gotovo pet mjeseci i ušla u koaliciju predvođenu premijerom Muhyiddinom Yassinom, ali bez Najiba na čelu stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:26