PREVARA STOLJEĆA

Bivši malezijski premijer s partnerima je na luksuz potrošio 4 milijarde USD iz fonda za razvoj države?

Uz bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka najviše novca pronevjerio je Jho Low koji je novcem iz fonda financirao i film “Vuk s Wall Streeta”
Bivši malezijski premijer Najib Razak dugo je bio nedodirljiv, ali ga je pohlepa uništila
 REUTERS

Mogla bi to biti i najveća prijevara u povijesti. Prijevara koja uključuje dvije milijarde dolara - možda i više - neki spominju 3,5 milijardi, Švicarci barataju brojkom od četiri - namijenjenih razvoju Malezije, a uloženih u luksuzne stanove u New Yorku, jahte, vile, Picassove slike i druženje sa slavnim ličnostima poput Leonarda DiCaprija i Paris Hilton.

Malezijski sud danas će početi saslušavati svjedoke kako bi raspleli slučaj koji je na optuženičku stolicu doveo vodeće ljude u zemlji, među kojima i nekad nedodirljivog premijera Najiba Razaka.

Optužnica kaže sljedeće: tada novopečeni premijer Najib Razak osnovao je 2009. godine razvojni fond nazvan 1MDB. Deklarativno, fond je bio namijenjen ulaganju u turizam, promet i nove projekte koji bi podigli standard Malezije i uveli je u društvo razvijenih zemalja. No, idućih godina služio je u prvom redu kao bankomat premijeru i njegovoj sviti koji su vjerovali da zabava nikada neće završiti pa su počeli beskrupulozno izvlačiti novac iz fonda.

No, priča je i zanimljivija od toga jer su prema optužnici u svemu sudjelovale američke banke, u prvom redu Goldman Sachs koji je dopuštao očigledno pranje novca žmireći na sve znakove upozorenja.

Druženje s poznatima

Nije to “najsočniji detalj” u slučaju. Zato se pobrinuo poslovnjak Jho Low, uz premijera Najiba Razaka jedan od glavnih aktera pronevjere sredstava iz fonda, koji je živio život na visokoj nozi u New Yorku, kanalizirajući novac iz fonda u američke filmove. Ironično, uložio je u produkciju “Vuka s Wall Streeta”, priču o usponu, rastrošnom životu i padu beskrupuloznog američkog brokera. Zahvaljujući tome Low se godinama družio sa celebrityjima poput Leonarda DiCaprija, Paris Hilton, Mirande Kerr i Lindsay Lohan, a bio je i čest gost trač-rubrika američkih tabloida. Trenutno je u bijegu i policija traga za njim.

Zbog njega DiCaprio trenutačno surađuje s američkim vlastima u povratu donacija koje je Low uplatio njegovim dobrotvornim organizacijama, a anđelica Victorija Secreta Miranda Kerr predala je policiji osam milijuna dolara vrijedan nakit koji joj je Low kroz godine poklonio. Osim što će se na sudu češljati poslovanje Jhoa Lowa, istražitelji počinju rasplitati komplicirane mreže raznoraznih informacija, počevši od odgovornosti premijera Razaka, koji će odgovarati na optužbe o zloupotrebi ovlasti, kršenju povjerenja i pranju novca.

Najib Razak - poznatiji kao teflonski premijer - još prije godinu dana činio se nedodirljivim i zaštićenim od bilo kakvog kaznenog gonjenja. Sin je bivšeg malezijskog premijera Abdula Razaka Husseina, odrastao okružen malezijskom političkom elitom, obrazovan u elitnim britanskim odgojnim institucijama. U politiku se uključio s 23 godine, s lakoćom preuzevši mjesto u državnom parlamentu, a nakon što je godinama vodio razna ministarstava 2009. je postao šef UMNO-a, vladajuće stranke čiji je osnivač njegov otac. Nakon njegova dolaska u premijerski ured, korupcija u Maleziji dobila je neviđen zamah, upravo zahvaljujući osnivanju fonda 1MDB.

Skandal

Zabava se počela bližiti kraju 2015. godine, kada su novinari Sarawak Reporta i Wall Street Journala prvi put objavili priče o krađi milijuna dolara iz fonda i trošenju na luksuz. Skandal je tada gotovo pometen pod tepih jer je vlada pritisnula Xaviera Justu, bivšeg zaposlenika koji je razotkrio skandal ukravši dokumente koji potvrđuju korupciju, da demantira optužbe.

Naime, Justo je pokušao ucijeniti vladu dokumentima, a kada mu to nije uspjelo, dao ih je novinarima. Kada je skandal izašao u javnost, uhićen je na Tajlandu i suočen s godinama u tamošnjim zatvorima izjavio je da su novinari izmislili priču. Premijer Najib Razak oštro je opovrgavao priču, no skandal je nastavio bujati. Sredinom 2015. glavni državni odvjetnik Abdul Gani Patail imao je dovoljno dokaza da podigne tužbu protiv premijera. No, i taj je pokušaj propao kada se Abdul Gani Patail naglo povukao s dužnosti zbog zdravstvenih razloga. Na njegovo mjesto došao je premijerov prijatelj koji je uskoro oslobodio premijera svih optužbi.

Smijenjeni su svi policijski i pravosudni dužnosnici koji nisu bili čvrsto uz Razaka, a počeli su i progoni medija. O slučaju je napisana knjiga. Tom Wright i Bradley Hope, novinari Wall Street Journala, objavili su dokumentarnu knjigu čiji naslov sve govori: “Kit od milijardu dolara: Čovjek koji je prevario Wall Street, Hollywood i svijet”.

Tada se još činilo da bi se premijer mogao izvući. No, u slučaj se uključio FBI kojem su malezijski kontakti, siti nezasitnog premijera, počeli prosljeđivati interne informacije. I tako je u srpnju 2016. američko ministarstvo pravosuđa zabezeknulo Maleziju podizanjem tužbe zbog pronevjere milijarde dolara iz fonda 1MDB. To je, prema riječima nekih promatrača, bila točka nakon koje premijeru Razaku nije bilo spasa. Pokušao se povezati s predsjednikom Donaldom Trumpom, no progon američkih institucija se nastavio. Razak se tada pokušao povezati s Kinom.

Narod je presudio

Unatoč svim negativnim napisima, nije se očekivalo da će Razak pasti na izborima prošle godine. Mnogi su vjerovali u njegov opstanak. Komentatori sa Zapada zabrinuto su navodili da “zemlja srlja u totalnu katastrofu”, da Razak uništava gospodarstvo i baca zemlju u ruke Kini te da se pretvorio u diktatora.

No, narod je presudio. Čini se da je građanska zasićenost korupcijom dosegla kritičnu točku. Ni činjenica da su dva najjača igrača tradicionalno slabe opozicije bili ili u zatvoru zbog optužbi za sodomiju ili su imali 92 godine, nisu spriječili kolosalni poraz UMNO-a na izborima. Razaku nisu pomogli ni novonapisani zakoni o “lažnim vijestima” usmjerenim protiv opozicije i tiska.

Samo nekoliko dana nakon izbornih rezultata Najibu i njegovoj supruzi zabranjeno je napustiti zemlju. Policija je konfiscirala njihovu imovinu, a on je i formalno optužen za korupciju i priveden.

Nekoliko mjeseci kasnije uhićena je i njegova supruga Rosmah Mansor, čije je bjesomučno trošenje javnog fonda naročito raspalilo javnost i pomoglo da dođe do malezijskog suđenja stoljeća.

Goldman Sachs je znao za pronevjere

Američka banka Goldman Sachs optužena je da je znala za pronevjere u fondu 1MDB, ali je ipak s njim blisko surađivala. Zbog toga je sada na meti malezijskih tužitelja, ali i privatnih investitora u fond.

Ova bankarska kompanija pomogla je prikupiti 6,5 milijardi dolara od investitora, a djelovala je kao savjetnik prilikom triju emisija obveznica fonda, 2012. i 2013. godine. Tužitelji tvrde da je od toga poslije pronevjereno 2,7 milijardi dolara. Milijarde dolara iskorištene su za mito i kupnju luksuzne robe.

Glavni i odgovorni bankar Goldman Sachsa za taj dio bankovnog poslovanja, Tim Leissner, u studenome se pred američkim sudom izjasnio krivim za sudjelovanje u podmićivanju i pranju novca. Malezijski tužitelji tada su i cijelu banku optužili da je postupala kao pomagač u pronevjeri sredstava iz fonda i pritom zaradila 600 milijuna dolara.

Goldman Sachs, pak, negira optužbe i tvrdi da su njihovi zaposlenici, zaduženi za provjere legalnosti, bili prevareni. Ipak, banka je ove godine namijenila čak 1,8 milijardi dolara za potencijalna obeštećenja. Malezijski tužitelji traže čak tri milijarde dolara.

Protiv nevinosti banke govore medijska izvješća o tome da se bivši izvršni direktor Lloyd Blankfein, sada član Uprave banke, susreo s investitorom fonda Jho Lowom i bivšim malezijskim premijerom Najibom Razakom, optuženima za pronevjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:04