U ZATVORU OD 2014.

Bivši meksiki gradonačelnik osuđen na 92 godine zatvora zbog otmice šestero ljudi

Protiv bivšeg gradonačelnika Iguale vodi se i slučaj nestanka 43 studenta iz 2014. godine.

Jose Luis Abarca i njegova supruga Maria de los Angeles Pineda

 Manuel Velasquez/Anadolu Agency Via Afp

Bivši gradonačelnik Iguale, grada na jugu Meksika, Jose Luis Abarca (62) osuđen je na 92 ​​godine zatvora za otmicu šestero ljudi 2013. godine.

Abarca je proglašen krivim za otmicu šestero istaknutih aktivista u svibnju 2013. u svojoj općini. Među njima je bio i Arturo Hernandez Cardona, vođa seljačke organizacije koji je nekoliko mjeseci kasnije pronađen mrtav.

Protiv bivšeg gradonačelnika Iguale vodi se i slučaj nestanka 43 studenta iz 2014. godine.

Radi se o slučaju Ayotzinapa, odnosno o meksičkom učiteljskom koledžu iz kojeg je u rujnu 2014. nestalo 43 studenata. Te noći studenati iz Ayotzinapa su došli u Iguala kako bi nastavili put autobusima prema Mexico Cityju kako bi sudjelovali u prosvjedima. Međutim, napali su ih naoružani napadači.

Prema službenoj istrazi, mladiće je uhitila lokalna policija u sprezi s bandom Guerreros Unidos, a zatim su ih ustrijelili i spalili na odlagalištu iz razloga koji ostaju nejasni. Mogli su se identificirati samo ostaci trojice.

Abarca je uhićen u studenom 2014. zbog sumnje da je upravo on naredio otmicu studenata i od tada je zatvoren.

Meksički je sud u kolovozu 2022. izdao 83 naloga za uhićenje, a krajem ožujka uhićeno je devet policajaca zbog navodne odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12