VELIKI SKANDAL

Bivši minhenski nadbiskup ispričao se zbog "pogrešaka" u aferi seksualnog zlostavljanja

„Taj svećenik nije trebao biti ponovno primljen u pastoralnu službu i zbog toga mi je iskreno žao“

Friedrich Wetter (lijevo), Benedikt XVI. (u sredini) i Reinhard Marx (desno)

 Wolfgang Radtke/POOL/AFP

Bivši minhenski nadbiskup kardinal Friedrich Wetter ispričao se u utorak zbog pogrešnih odluka u vezi sa zapošljavanjem svećenika koji je već bio osuđivan zbog pedofilije, u skandalu koji je potresao Katoličku crkvu i u kojem se proziva i bivšeg papu Benedikta XVI.

„Taj svećenik nije trebao biti ponovno primljen u pastoralnu službu i zbog toga mi je iskreno žao“, stoji u priopćenju nadbiskupije Muenchen/Freisung, izdanom u ime kardinala Friedricha Wettera, koji je od 1982. do 2008. obnašao dužnost nadbiskupa.

No on istodobno odbacuje svoju odgovornost glede daljnjih slučajeva pogrešnog odnosa Katoličke crkve prema slučajevima zlostavljanja maloljetnika, dodaje se u priopćenju.

Wetter se ispričao zbog slučaja svećenika koji je iz jedne crvene zajednice bio premješten u drugu unatoč tomu što je bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja, te mu je omogućena pastoralna služba. Seksualno zlostavljanje ponovio je i na novoj dužnosti.

Prošlog tjedna je objavljeno vještačenje, načinjeno po nalogu Wetterovog nasljednika kardinala Reinharda Marxa, prema kojemu je Wetter "krivo postupio“ u 21 slučaju zlostavljanja djece.

Konkretno se bivšem nadbiskupu predbacuje da nije ili da nije u dovoljnoj mjeri reagirao na slučajeve zlostavljanja maloljetnika.

U vještačenju se govori o ukupno 497 žrtava seksualnog zlostavljanja maloljetnika u minhenskoj nadbiskupiji nakon 1945.

Isto vještačenje je i bivšem papi Benediktu XVI., koji je obnašao funkciju minhenskog nadbiskupa do 1982., utvrdilo „pogrešno ponašanje“ u slučaju svećenika koji je usprkos optužbama za seksualno zlostavljanje bio ponovno raspoređen u službu.

Sadašnji nadbiskup, kardinal Reinhard Marx također je u izvješću naveden kao odgovoran za nepoduzimanje odgovarajućih mjera vezano uz dva slučaja seksualnog zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:37