OPTUŽBA

Bivši ministar Charles Pasqua: Chirac nije bio protiv krijumčarenja oružja

Chirac je znao da je prodaja oružja ilegalna, to je znao i sud, ali ga nije o tome ništa pitao. Bivši ministar unutarnjih poslova predočio dokumente koji ozbiljno optužuju Chiraca
 AFP

Bivši ministar Charles Pasqua optužuje šefa: Chirac nije bio protiv krijumčarenja oružja

Chirac je znao da je prodaja oružja ilegalna, to je znao i sud, ali ga nije o tome ništa pitao. Bivši ministar unutarnjih poslova predočio dokumente koji ozbiljno optužuju Chiraca

PARIZ - Bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua (82), osuđen zbog prodaje oružja Angoli, u četvrtak je optužio bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da je znao za ilegalnu trgovinu oružjem.

Lažna zapošljavanja

Ukoliko ga vlasti shvate ozbiljno, Chirac bi se mogao naći pod novom istragom. Naime, očekuje suđenje zbog korupcije dok je bio gradonačelnik Pariza. Chirac je u gradskoj upravi zapošljavao ljude koji su ondje primali plaću, ali su radno vrijeme provodili u Chiracovoj stranci.

- Jacques Chirac, Dominique de Villepin, Charles Millon i Herve de Charette su 1995. bili informirani o prodaji oružja Angoli - istaknuo je senator Pasqua. U to vrijeme Villepin je bio Chiracov predstojnik ureda, Millon ministar obrane, a De Charette ministar vanjskih poslova.

- Istražni sudac nije ispitao nikog od njih, a nitko od njih se nije protivio tim operacijama kad su o njima bili obaviješteni - ustvrdio je Pasqua.

Špijunski dokumenti

Pasqua, koji je bio ministar 1980-ih i 1990-ih, predočio je i dokumente protuobavještajne agencije DGSE, navodno predviđene za 13 čelnih dužnosnika, a koji sadržavaju detalje o prodaji i dokazuju da je ona bila ilegalna. - Kako može doći do toga da se ti dužnosnici ne procesuiraju ako sud smatra da je prodaja oružja bila ilegalna - ustvrdio je Pasqua, koji je u listopadu osuđen na godinu dana zatvora i dvije godine uvjetno zbog sudjelovanja u krijumčarenju. Dosuđena mu je i novčana kazna od 100 tisuća eura. Zbog milijunskih zarada u tom poslu na sudu su završile 42 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:31