NA ČELU DRŽAVE

Bivši mongolski premijer Khurelsukh nadmoćno pobijedio na predsjedničkim izborima

Khurelsukh, koji je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera nakon prosvjeda ranije ove godine, potukao je Sodnomzundua Erdenea
Ukhnaa Khurelsukh
 Byambasuren BYAMBA-OCHIR/AFP

Bivši mongolski premijer Ukhnaa Khurelsukh postao je u srijedu šesti demokratski izabran predsjednik Mongolije, dodatno učvrstivši moć vladajuće Mongolske narodne stranke (MPP).

Khurelsukh, koji je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera nakon prosvjeda ranije ove godine, imao je nadmoćno vodstvo nad Sodnomzunduijem Erdeneom, čelnikom opozicijske Demokratske stranke, nakon što je prebrojana većina glasova na nacionalnim izborima.

Zamijenit će aktualnog premijera Khaltmaau Battulgu, kojemu je onemogućena šansa da se ponovno kandidira nakon kontroverznih promjena mongolskog ustava koje predsjednike ograničavaju na samo jedan mandat.

Khurelsukhijeva pobjeda dolazi nakon skromne kampanje koja je bila ograničena restrikcijskim mjerama protiv covida-19. Većina događaja koji se odvijaju na otvorenome bila je otkazana u subotu nakon što je autsajderski kandidat Dangaasuren Enkhbat iz Nacionalne radničke stranke testiran pozitivno na koronavirus.

Prošloga je tjedna zabilježen najveći broj zaraženih u jednome danu, a od početka pandemije umrlo je 325 Mongolaca.

Mongolski hibridni politički sustav daje svom izabranom parlamentu pravo da imenuje vlade i odlučuje politiku, no predsjednik ima pravo staviti veto na zakone te zaposliti i otpustiti suce.

Mongolci uobičajeno biraju kandidate opozicijskih stranaka za predsjednika. Iako pobjednik izbora mora formalno napustiti svoju stranku, uobičajeno blokira usvajanje zakona po stranačkoj liniji, zbog čega nastane politički zastoj koji, po nekim analitičarima, usporava razvoj zemlje.

Izbor Khurelsukha trebao bi omogućiti MPP-u više kontrole nad polugama vlasti, iako je njegova obveza da se odrekne stranačke pripadnosti čim preuzme mandat.

Demokratska stranka vodila je kampanju pod sloganom "Mongolija bez diktature", a Erdene je upozorio da zemlja klizi prema tome da postane jednostranačka država.

Dvije glavne stranke međusobno se optužuju za potkopavanje 30-ogodišnje demokracije u Mongoliji.

"Obje su stranke u pravu", rekao je Sumati Luvsandendev, politički analitičar mongolske Fondacije Sant Maral.

Ostaje nejasno što će učvršćivanje moći MPP-a značiti za najveći strani investicijski projekt u Mongoliji, rudnik bakra Oyu Tolgoi, čiju gradnju predvodi korporacija Rio Tinto, što je vlada u Ulan Batoru pokušala ponovno ispregovarati kako su se troškovi gradnje počeli penjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:11